1 276351w540zc0Після «чорної п'ятниці», 20 липня, коли на українських дорогах в трьох серйозних аваріях загинули 22 людини, правоохоронці в авральному порядку почали посилювати контроль за дотриманням правил дорожнього руху.

В Житомирській області, де в аварії з маршруткою загинули десять осіб, патрульна поліція скасувала усне попередження для водіїв - порушників. Однак це тільки початок, і вже незабаром на українські дороги повернуться прилади по контролю за швидкісним режимом. На це натякнув на своїй сторінці в Facebook перший заступник начальника патрульної поліції України Олексій Білошицький. Такі кардинальні заходи пов'язані з тим, що тільки за перше півріччя 2018-го в ДТП загинули 1237 чоловік і близько 11 тисяч постраждали.

«З більш ніж 68 тисяч ДТП, які нами були зареєстровані в першій половині цього року, 35 відсотків сталися через перевищення швидкості. Ще 21 відсоток - порушення маневрування. Як з цим боротися? Посилювати законодавство і давати більше можливостей для очищення доріг від загрози - це об'єктивне рішення. По-іншому, без серйозних заходів це тривати не може. Ось він - результат недостатніх заходів до порушників, на асфальті », - написав Білошицький.

У зв'язку з цим, як стало відомо «ФАКТАМ», зі складів в терміновому порядку почали діставати прилади по контролю за швидкісним режимом, закуплені МВС ще кілька років тому. Правда, як уточнило джерело видання, скандальні «Візири» поки так і будуть припадати пилом на полицях, чого не скажеш про американські прилади TruCAM. На відміну від російських «побратимів», які вимірювали швидкість за допомогою радіолокації, американські прилади використовують лазер. При фіксації TruCAM позначає автомобіль-порушник червоним хрестиком на фото. Це дозволяє уникнути претензій з боку водія, що зафіксована приладом швидкість - не його, як це часто було з «Візиром».

Зараз патрульні поліцейські спішно освоюють роботу з приладами TruCAM, щоб уже до кінця серпня вони могли з'явитися на українських дорогах. В першу чергу це торкнеться доріг міжнародного значення, а також швидкісних вулиць столиці.