smittyaЗагострення ситуації у Дрогобицькому районі пов’язано із проблемою вивезення побутових відходів із Дрогобича та їх захоронення на міському полігоні ТПВ, який розташований неподалік села Брониця. Невдоволені екологічною ситуацією мешканці села виступили проти подальшого функціонування сміттєзвалища та вдались до блокування в’їзду на об’єкт транспорту із відходами.

10 лютого п.р. близько 20 мешканців с.Бронниця заблокували в’їзд на полігон ТПВ, розташований в районі вказаного населеного пункту. У такий спосіб вони висловлюють невдоволення екологічною ситуацією, що склалася у зв’язку з функціонуванням полігону ТПВ. За словами місцевих жителів, наявність вказаного об’єкту спричиняє ріст рівня захворюваності населення, подальше забруднення місцевих ґрунтів, вод та повітря, про що неодноразово інформувалось міського голову м.Дрогобич Т.Кучму з вимогою підбору території для облаштування нового міського сміттєзвалища.

Згідно паспорту місця видалення відходів № 148 від 08.08.2009 (Дрогобицьке міський полігон ТПВ), сміттєзвалище функціонує з 1983 року, займає площу 3,48 га на території земель Броницької сільської ради. Його власником є Департамент міського господарства Дрогобицької міської ради (ДПГ ДМР). Утримання та експлуатація полігону здійснюється КП «Комбінат міського господарства» Дрогобицької міської ради на підставі договору із ДПГ ДМР від 02.01.2018. Термін експлуатації сміттєзвалища у 25 років завершився у 2008 році, однак сміття приймали на підставі пролонгованого до 31.12.2017 договору. На даний час Дрогобицькою міською радою прийнято рішення про виділення у 2018 році 500 тис. грн. на його рекультивацію. Львівською ОДА ділянка площею 3 га поблизу с.Бронниця визначена одним із чотирьох місць для спорудження сміттєпереробних комплексів на території регіону.

На позачерговій сесії Броницької сільської ради 14 лютого п.р. депутатами було прийнято рішення № 234 «Про заборону приймання ТПВ на Дрогобицький міський полігон твердих побутових відходів на території Броницької міської ради».

В подальшому, 20 лютого п.р. на сайті Дрогобицької міської ради опубліковано «Звернення Дрогобича до мешканців села Бронниця». У ньому керівництво місцевої влади просило розблокувати роботу полігону, оскільки на вулицях м.Дрогобич та м.Стебника накопичилася значна кількість побутових відходів. В той же час, міський голова Дрогобича Т.Кучма у листі переконував жителів с.Брониця у відсутності намірів подальшого розширення сміттєзвалища та просив розблокувати до нього під’їзд для продовження робіт з рекультивації, що виконувалися у 2017 році. Мер також звернувся до Бориславської міської ради з проханням надання дозволу впродовж одного місяця вивозити тверді побутові відходи на територію Бориславського сміттєзвалища. У свою чергу, міський голова м.Борислава І.Яворський пообіцяв надати такий дозвіл лише після проведення відповідних громадських слухань.

З метою врегулювання проблеми місцевою владою м.Дрогобича надано дозвіл КП «Комбінат міського господарства» на тимчасове вивезення сміття на сміттєсортувальну лінію (не введена в експлуатацію), облаштовану на території недіючого підприємства «Сільгоспхімії» у с.Рихтичі Дрогобицького району.

17 лютого п.р. на сесії сільської ради с.Рихтичі депутатським корпусом прийнято рішення про заборону незаконної діяльності сміттєсортувальної лінії КП «Комбінат міського господарства» Дрогобицької міської ради, яка розташована на межі земель сільської ради. Крім того, депутати Рихтицької сільської ради скерували звернення на адресу Дрогобицької РДА, Державної екологічної інспекції у Львівській області, Дрогобицького міжрайонного управління Держсанепідемслужби, Дрогобицької місцевої прокуратури щодо заборони складування сміття на території колишнього підприємства «Сільгоспхімії».

Через відсутність місць для захоронення побутових відходів із Дрогобича, міською владою було прийнято рішення про їх тимчасове складування на території КП «Комбінат міського господарства», а також проводились перемовини про вивезення сміття на полігони сусідніх районів Львівщини.

Слід зазначити, що негативно на перемовини міської влади Дрогобича із громадою с.Брониця вплинула ситуація щодо виявлених зловживань під час освоєння коштів на рекультивацію полігону, які були виділені у 2017 році.

Так, на сайті державних публічних закупівель ProZorro розміщено інформацію щодо 6 лотів, пов’язаних із роботами на Бронницькому ТПВ. Вказані тендери оголошено в листопаді 2017 року, замовником є Департамент міського господарства Дрогобицької міської ради.

У першому тендері щодо постачання піщано-гравійної суміші для проведення капітального ремонту міського сміттєзвалища в районі с.Бронниця переміг ФОП «Дмитрах Олег Львович». Вартість лоту – 328 тис. 860 грн.

У наступних п’яти тендерах перемогу здобула компанія ТОВ «ПМК-121» (37382524, м.Монастириська Тернопільської область, основний вид діяльності – вантажний автомобільний транспорт, керівник Остап’юк Любов Василівна, розмір статутного капіталу - 1000 грн.):

- світлодіодний вуличний ліхтар з опорою для проведення капітального ремонту міського сміттєзвалища в районі с.Бронниця на суму 101 тис. 504 грн.;

- автоматичний шлагбаум та контрольно-пропускний пункт для встановлення при капітальному ремонті на міському сміттєзвалищі в районі с.Бронниця на суму 98 тис. 747 грн.

- плита дорожня для проведення капітального ремонту міського сміттєзвалища в районі с.Бронниця на суму 1 млн. 5 тис. 230 грн.;

- капітальний ремонт міського сміттєзвалища в районі с.Бронниця. Першочергові заходи, частина 1 на суму 2 млн. 704 тис. 319 грн., проте в подальшому вартість робіт було зменшено на 37 тис. 65 грн. у зв’язку із відсутністю необхідного обладнання;

- капітальний ремонт міського сміттєзвалища в районі с.Бронниця. Першочергові заходи, частина 2 на суму 1 млн. 254 тис. 755 грн.

Відповідні угоди укладено 21 грудня 2017 року. Впродовж 26-27 грудня 2017 року, в рамках договорів на підставі Актів виконаних робіт Департаментом міського господарства Дрогобицької міської ради загалом перераховано 5 млн. 127 тис. 486 грн. на рахунок ТОВ «ПМК-121». Проте, за наявною інформацією, передбачені роботи не були проведені, а відповідні підтверджуючі документи готувалися з метою освоєння бюджетних коштів до кінця року. У зв’язку із блокуванням в’їзду на сміттєзвалище представники фірми-виконавця не мали фізичної можливості здійснити задекларований обсяг робіт.

За матеріалами регіонального органу безпеки, 20 березня п.р. слідчим відділом ГУ НП у Львівській області в ЄРДР зареєстровано кримінальне провадження за фактом розтрати коштів міського бюджету службовими особами Департаменту комунального господарства Дрогобицької міської ради із правовою кваліфікацією ч.5 ст.191 КК України.

З метою юридичного врегулювання проблем, пов’язаних із подальшим функціонуванням Бронницького полігону ТПВ, у березні п.р. керівництво Дрогобицької міської ради ініціювало позов до Дрогобицького міськрайонного суду стосовно неправомірності блокування сміттєзвалища. На виконання ухвали суду від 02.03.2018, 16 березня п.р. представники виконавчої служби, із залученням спецтехніки (автокрану та екскаватора) намагалися розблокувати в’їзд на полігон ТПВ шляхом демонтажу штучних перешкод, облаштованих пікетувальниками, проте цього зробити не вдалося. Незважаючи на неодноразові робочі зустрічі представників громадськості, Дрогобицької державної районної адміністрації, Дрогобицької міської ради, із залученням фахівців, порозуміння у вирішенні вказаного питання не було досягнуто.

Разом із тим, у відповідь на блокування роботи сміттєзвалища, 17 березня п.р. ініційовано перекриття дороги Дрогобич – Самбір у с.Лішня Дрогобицького району з вимогами розблокувати в’їзд на територію полігону ТПВ та допустити їх до проведення рекультивації.

Так, 20 липня п.р. Головою Дрогобицького міського суду за поданням Дрогобицької міської ради прийнято рішення про заборону вчиняти дії із блокування в’їзду на полігон у с.Брониця активістам: Олексяку В.М., Куцопею Р.М., Орищаку М.В., Давидяку М.С., Пантюку П.П. та будь-яким іншим особам. Того ж дня, КП «Комбінат міського господарства» уклало договір з ТОВ «Чотири А.К.-Безпека» стосовно надання послуг з охорони полігону ТПВ біля с.Брониця. У ніч на 21 липня п.р. представники названої охоронної фірми (близько 20 осіб) сприяли заїзду 4-х самоскидів на територію зазначеного об’єкту з метою вивезення сміття з м.Дрогобича. Близько 3.00 год. 21 липня п.р. вказаний автотранспорт був заблокований мешканцями с.Бронниця, об 11.30 год. того ж дня вантажівки залишили територію сміттєзвалища.

В подальшому, 22 липня п.р. відбулося зібрання громади с.Бронниця, на якому прийнято рішення про блокування техніки при спробах заїзду на територію сміттєзвалища та забезпечення швидкої мобілізації населення у випадку силового впливу на протестувальників.

23 липня п.р. о 14.00 год. представниками державної виконавчої служби здійснено спробу зачитати ухвалу Дрогобицького міськрайонного суду щодо розблокування Бронницького полігону ТПВ. Мотивуючи свої дії виконанням судового рішення, працівники охоронної фірми ТОВ «Чотири А.К.- Безпека» намагалися потрапити на територію сміттєзвалища. Внаслідок цього між останніми та окремими мешканцями громади с. Бронниця виникла сутичка, під час якої одному із охоронців було нанесено тілесні ушкодження. У конфлікт втрутилися працівники Дрогобицького ВП ГУ НП у Львівській області. У даний час перед в’їздом на Бронницький полігон ТПВ продовжують перебувати десяток представників громади села та навколишніх населених пунктів, із ними періодично ведуться переговори стосовно запуску на територію об’єкту екскаватора для ремонту під’їзної дороги та машин зі сміттям.

26 липня п.р. у Дрогобицькій міській раді відбулася нарада за участю міського голови м. Дрогобича Т. Кучми, народного депутата А.Антонищака, начальника ГУ Нацполіції у Львівській області В.Середи, начальника Дрогобицького ВП ГУ НП у Львівській області А.Біласа, керівника Дрогобицької місцевої прокуратури Ю.Малахівського, представників Львівської ОДА та виконавчої служби. В ході наради організаторами озвучено рішення про проведення 29 липня п.р. о 13.00 год. на площі Ринок у м. Дрогобич громадського віча, на якому мер міста Т.Кучма планує довести до громади інформацію щодо проблем із вивезенням ТПВ із м. Дрогобич.