ZIK

komorovskiСвітова спільнота підтримала Україну з надією, що вона здійснить такі внутрішні перетворення, що буде здатна увійти в Європейський Союз. Адже Україна – дуже велика нація і ніхто не занесе її в ЄС. Вона сама має знайти сили, щоб взяти на себе відповідальність і вирішити власні проблеми, а Європа може лише її підтримати. Коли людині важко, вона знаходить в собі більше сили. Це ж стосується і України.

Про це сьогодні сказав польський президент (2010-2015 рр) Броніслав Коморовський, який виступив з доповіддю на тему: «Європейський вимір польсько-українського партнерства: здобутки, виклики, перспективи» у Львівському національному університеті ім. Франка.

Броніслав Коморовський наголосив, що Польща зацікавлена у співпраці з Україною. Він також зазначив, що зовнішні кредити не можуть вирішити всіх проблем слабкої держави, тому потрібно розвивати власну економіку і проводити реформи. Посилаючись на досвід Польщі, пан Коморовський зазначив, що його країна уникла великої олігархізації, основний акцент було зроблено на розвиток малого та середнього бізнесу, а також велике значення мала адміністративна реформа, яка була проведена ще у 90-х роках. Україна з цією реформою трохи запізнилася.

Пан Коморовський підкреслив, що Україні слід зараз розраховувати на власні сили, багато залежить від українського політикуму – наскільки ефективно вони зможуть провести реформи.

За його словами, український і польський народи мають знайти правду щодо питань історичного минулого, якою б болючою вона не була. «Кажуть, що правда лежить десь посередині, а насправді вона є там, де має бути. І її треба знайти, докласти значних зусиль, відтак дійти порозуміння насамперед задля майбутнього. Інакше це використають і проти українців, і проти поляків», – сказав Броніслав Коморовський.

Відповідаючи на запитання про трудову міграцію, пан Коморовський зазначив, що не треба соромитися заробітчанства. Через це проходили багато народів і, зокрема, Польща. З одного боку – це втрата для народу, а з іншого – дає шанс не лише покращення матеріального становища, а й на розвиток співпраці, залучення інвестицій та загалом пізнання. Тільки праця дає шанси на краще майбутнє.