2 zam1Поблизу однієї з найвідоміших пам’яток архітектури Львівщини – Олеського замку, планують побудувати лісопильний завод. Будівля мала би постати в охоронній зоні замку, порушуючи норми чинного українського законодавства. Про це у своєму блозі на сайті “Українська правда” пише генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького Тарас Возняк, передає Львівська газета.

За його словами, нещодавно Олеська селищна рада дала згоду на побудову безпосередньо перед Олеським замком лісопильного заводу! Тим самим “вирішила покращити вид середньовічного замку”. Адже новий завод безнадійно зіпсує популярний вид на замок з траси Київ-Чоп. Окрім цього схожа будівля, очевидно, безнадійно зіпсує усю довколазамкову територію, яка сьогодні приваблює чи не найбільше туристів на Львівщині.

1 zam rish

“Очевидно, що Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г.Возницького, в яку входить Олеський замок, зробить все можливе, щоб ця дикота не була втілена в життя, інакше тоді навіщо нам держава Україна, яка допускає таке здичавіння, – що я й роблю – б’ю у дзвони. Включно з судовими позовами як від нас, так і, сподіваємось, міністерства, якщо це буде потрібно. Своє слово скажуть і депутати Верховної ради та Комітет з питань культури Верховної ради, яких я поінформував. Цей текст є лише початком. Олеський замок є загальнонаціональною перлиною, ну не може селищний голова навіть самого селища Олеська чи та чи інша парочка аферистів від політики чи адміністрації так нагло нищити і так вже понівечений національний спадок України”, – пише Тарас Возняк.