1 cre35enshot 1На звернення жителів села Верчани Стрийського району депутати районної ради спільно з сільським головою та жителями села провели виїзне засідання постійної комісії з питань земельних відносин, екології, сільського господарства, промисловості, транспорту і доріг щодо діяльності ПП «СА-НЕКО» на даній території. Встановлено, що повна відсутність на території Стрийського району влади та бездіяльності керівництва місцевої поліції може призвести до екологічного лиха.

"На території села Верчани (поза межами населеного пункту) геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку родовища корисних копалин здійснює ПП «СА-НЕКО». 18 травня 2016 року між ЛОДА (в особі голови Стрийської РДА Зубрицького В.Б.) та ПП «СА-НЕКО» укладено догорів оренди на 61,1 га (610 тис м2). У ході перевірки з’ясовано, що на даній земельній ділянці розташовано пайові землі (за що передбачена кримінальна відповідальність), по даній території протікає змінене русло річки Стрий, не врахована водоохоронна зона першої надзаплавної тераси (яка складає 50 м), на цій земельній ділянці знаходяться 4 лінії електропередач (охоронна зона від кожної ЛЕП в обидві сторони складає 30 м), на даній території знаходилися землі, якими користувалися ЗАТ «Стрийський маслосоюз», на якій була розміщена промислова свердловина та очисні споруди (охоронна зона складає 100 м). Також правоустановчі документи на земельну ділянку відсутні!", - наголосив укропівець, голова профільної комісії, депутат Стрийської районної ради Роман Матвійців.

За його словами, у червні 2017 році відбувся схід села Верчани та громадські слуханнях, на яких мешканців виступили категорично проти діяльності ПП «СА-НЕКО» на території села. 

"Діяльність даного підприємства проводиться на землях сільськогосподарського призначення. Тому на думку присутніх висновок ДП «Львівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» щодо робочого проекту землеустрою відповідно до ГОСТу 17.5.3.06-85, п.4, норма зняття родючого шару ґрунту на ґрунтах сильної щебенюватої не встановлюється, є помилковою та містить в собі ознаки кримінального злочину!", - підсумував Матвійців.