1 42058539 1713842832058036 1611483179842011136 nЗареєстрували законопроект, який допоможе об'єднаним громадам, які утворилися поза затвердженим областю перспективним планом. Про це повідомляє Тарас Батенко, голова політичної партії Укроп.

"Як відомо, більше року тому назад, 30 квітня 2017 року, у Миколаївському районі утворилася Розвадівська об’єднана територіальну громаду Львівської області. Проте, незважаючи на неодноразові звернення громади до Львівської ОДА та обласної ради, цю об’єднану територіальну громаду спеціально не включають до Перспективного плану формування територій громад Львівської області.

Річ в тім, що в процесі виконання Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» № 157-VIII неодноразово виникала правова колізія, коли об’єднані територіальні громади створювалися та проводили в установленому законом порядку перші вибори депутатів сільської, селищної, міської ради та відповідного сільського, селищного, міського голови без їхнього включення до перспективного плану формування територій громад відповідної області.

За цих умов у новоствореній громаді виникає реальна загроза припинення надання державою добровільним об’єднанням територіальних громад інформаційно-просвітницької, організаційної, методичної та фінансової підтримки. Адже, як вбачається із норм чинного законодавства України, зокрема положень вказаного Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», таке надання державної підтримки ставиться в залежність від включення об’єднаної територіальної громади до перспективного плану формування територій громад відповідної області, як і визнання об’єднаної територіальної громади спроможною.

Щодо цієї проблеми неодноразово звертався до обласної влади, однак, обласні чиновники та депутати відмовляються включати уже створену Розвадівську об’єднану територіальну громаду до Перспективного плану формування територій громад Львівської області.

На вирішення цієї колізії спільно з народнии депутатами України Олександром Шевченком, Іриною Констанкевич, Олександром Дубініним, Валентином Дідичем, Віктором Шевченком, Андрієм Денисенком та депутатом Розвадівської об’єднаної територіальної громади Дмитром Сколоздрою напрацювали та 18 вересня 2018 року зареєстрували законопроект №9096 Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо продовження терміну включення об’єднаних територіальних громад до перспективних планів спроможних територіальних громад.

2 42141804 1713843008724685 5674846653622779904 n

Даним законопроектом пропонується внести зміни в прикінцеві положення Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» для уникнення загрози припинення надання державою добровільним об’єднанням територіальних громад інформаційно-просвітницької, організаційної, методичної та фінансової підтримки. Автоматично внести зміни до затверджених перспективних планів формування територій громад областей, включивши до них об’єднані територіальні громади, у яких перші вибори депутатів сільської, селищної, міської ради та відповідного сільського, селищного, міського голови відбулися у період з 2016 по 2020 роки.

Як відомо, 3 квітня 2018 року, парламент підтримав зареєстрований мною законопроект №6466 про внесення змін до Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення. Таку законодавчу ініціативу підтримало 268 народних депутатів, що дало змогу розблокувати процес об’єднання громад навколо міст обласного значення по всій Україні, зокрема міста Новий Розділ", - пише нардеп у себе на сторінці у Фейсбуці.