original photo45464345678765Сьогодні, 21 вересня, у відділі реанімації новонароджених Львівської обласної дитячої клінічної лікарні ОХМАТДИТ зайняті усі сім ліжок. Тільки в середу сюди «швидка» привезла немовлятко, якому було всього чотири години від народження.

Дитину алярмово підключили до апарату штучної вентиляції легень, чим врятували їй життя. Вже другу добу вона дихає разом з цим апаратом. Поруч з нею у палаті реанімації є ще шестеро діток, яким допомагає дихати апарат. Це – максимум, який зараз може прийняти реанімація новонароджених ОХМАТДИТу. Якщо сьогодні у Львові чи області народиться дитина, яка не зможе самостійно дихати, то їй вже тут не зможуть допомогти – в реанімації виходять з ладу адаптери (перехідники) до зволожувачів, без яких апарат штучної вентиляції легень просто не працюватиме.

"У нас є сім апаратів, які працюють. Зараз вони включені всі. До одного нам навіть довелося позичити зволожувач. А ще є два апарати штучної вентиляції легень, які просто стоять. Тому що немає ні адаптерів, ні оцих зволожувачів", - зізналася завідуюча відділом реанімації новонароджених з виїзною транспортною бригадою Охматдиту Наталія Кунта.

Компектуючі для зволожувачів до апаратів штучної вентиляції легень мають тривалий строк дії. Але – не безмежний. А у лікарні їх майже не вимикають – надто багато новонароджених діток потребують допомоги.

"У нас є адаптери, які працюють вже три, п’ять і навіть сім років. Їх ресурс вичерпано, і ми не знаємо, скільки ще вони будуть працювати. Котрийсь витримує довше, котрийсь – менше. Цей, найстарший, адаптер вже фактично на ладан дихає", - каже лікар.

За її словами, медикам ОХМАТДИТу доводиться інколи відмовляти у допомозі тільки через те, що немає вільного апарату ШВЛ. А немає тому, що комплектуючі вже вичерпали свій ресурс. Два апарати – не працюють. Ще п’ять можуть вимкнутися в будь-який момент. І якщо не вжити термінових заходів, якщо не купити нових адаптерів, то таких відмов ставатиме більше.

Подумайте: а раптом адаптер вийде з ладу саме тоді, коли потребуватиме допомоги Ваша дитина? Адже тільки цього, 2018 року, в реанімації новонароджених ОХМАТДИТ на дев’ять ліжок, на за допомогою апарату штучної вентиляції легень дихало 400 немовлят. Отож, терміново потрібна допомога – 180 тисячі гривень для реанімації новонароджених ОХМАТДИТу у Львові для закупівлі комплектуючих (температурних датчиків, перехідників для зволожувачів дихальних контурів та камер зволожувачів) до апаратів штучної вентиляції легень.

Карта для переказів ПриватБанк - 5169330511367333 Призначення платежу - "на реанімацію".