33425c2e506003d2ba9e50d1e2fc3fc5 XLУ приміщенні адміністративної будівлі ДП «Львіввугілля» голови первинних профспілкових організацій НПГУ шахт «Межирічанська» і «Степова» відповідно Василь Лесняк та Василь Симканич оголосили безстрокове голодування. Про це повідомляє Конфедерація вільних профспілок України.

До такого кроку вони змушені були вдатися через те, що вкотре постало питання із невиплатою заробітних плат. «Це рішення ми прийняли сьогодні. Далі терпіти подібні знущання, коли людям не виплачують зароблене важкою працею, немає сил», - розповів Василь Лесняк. За його словами, відповідний лист зі своїми вимогами вони надіслали Президенту України Петру Порошенку, Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману, міністру енергетики та вугільної промисловості Ігорю Насалику.

Як повідомив головний бухгалтер Тарас Бабій ДП «Львіввугілля», сьогодні на рахунки держпідприємства надійшли кошти від реалізації вугільної продукції, які скеровані на виплату заробітної плати в розмірі 7% за вересень.Нагадаємо, 7 листопада Кабінет міністрів схвалив рішення про виділення додатково 500 млн грн на покриття фінансових збитків на державних шахтах.

Працівники ДП «Львіввугілля» сподівалися отримати заборговану зарплату. Проте ані копійки з цих коштів держпідприємство не отримає, оскільки з початку року вважається прибутковим і не може розраховувати на бюджетні кошти.

З початку року держава виділила 37,6 млн грн на погашення заборгованості із зарплати за 2017 рік і за різними програмами Міненерговугілля були виділені 51,89 млн грн, яких вистачило на часткове оснащення нових лав – №428 на шахті «Червоноградська» та №305 на «Відродження». Більше жодних бюджетних коштів ДП «Львіввугілля» не отримувало.Виплата зарплати, технологічні витрати – все за рахунок зароблених за відвантаження товарної продукції коштів. Усі нові вибої вводяться переважно за власні кошти.

Станом на 9 листопада, за інформацією прес-служби держпідприємства, за відвантажене вугілля заборгованість Держвуглепостачу перед ДП «Львіввугілля» становить 230,2 млн грн. Отримавши ці кошти, держпідприємство могло б розрахуватися з працівниками, забезпечити технологічні витрати тощо. Проте виплати здійснюються вкрай нерівномірно, через що, незважаючи на хороші виробничі та економічні показники, загальна ситуація по ДП «Львіввугілля» залишається напруженою. І розраховувати на держпідтримку гірники Прибужжя не можуть, оскільки на папері держпідприємство прибуткове.