45756906 562051760913360 4871341500417441792 oСпортивний баскетбольний клуб «Львів» - новий успішний проект міської та обласної федерацій баскетболу, головною метою якого є популяризація цього виду спорту на Львівщині, а також залучення місцевих клубів до найсильніших змагань всеукраїнського рівня. Яскравий приклад – історичний дебют СБК «Львів» у жіночій Суперлізі України. До структури СБК «Львів» також входять команди, які виступають у чемпіонаті ВЮБЛ (всеукраїнська юнацька баскетольна ліга), а саме юнаки 2002-2003, 2004 та 2007 років народження та дівчата 2005 року народження.

IMG 5721«Львів вперше представлений командою у жіночій Суперлізі, - бере слово Роман Іванців, президент Львівської обласної федерації баскетболу. - Цього року Львівська міська рада заявила про утворення клубу ігрових видів спорту, а це означає, що місто буде підтримувати ті команди, які заявлені у чемпіонатах України на найвищому рівні. Федерація баскетболу України пішла нам на зустріч і включила клуб СБК «Львів» до української еліти – Суперліги».

СБК «Львів» був створений на базі команди ЛДУФК-СКІФ-Спартак – команди, яка за підсумками минулого сезону посіла четверте місце у чемпіонаті Вищої ліги. Команді Ірини Клєніної вдалося зберегти минулорічний склад команди, а також підсилити її трьома досвідченими гравцями – Христиною Філевич, Ольгою Красніковою та Марією Дубас. Президентом клубу став відомий у минулому баскетболіст, за сумісництвом президент Львівської міської федерації баскетболу Дмитро Крамар.

44846040 553412228443980 2063637966462386176 nУ стартових восьми матчах Суперліги СБК «Львів» здобув три перемоги та зазнав п’яти поразок. Що цікаво, одну з трьох перемог команда Ірини Кленіної здобула вдома перед власними вболівальниками над діючим володарем Кубка України, срібним призером минулого чемпіонату одеським «Інтерхімом». Обидва домашні матчі СБК «Львів» та «Інтерхіма» показав телеканал Xsport, один з яких у прямому ефірі. За словами головного тренера команди Ірини Кленіною, одне з головних завдань команди у чемпіонаті Суперліги потрапити до шістки кращих команд за підсумками сезону.

«Маю велику надію, що наша команда стане конкурентноздатною у Суперлізі, - бере слово президент СБК «Львів» Дмитро Крамар. – Львівщина не ніколи не була представленою командою у жіночій Суперлізі, а відтак участь у ній СБК «Львів» - це уже подія для нашого міста. Щиро вірю в те, що ця команда своєю грою заслужить любов у львівських шанувальників баскетболу і на кожному домашньому матчі їх буде все більше і більше».

IMG 5703Спортивний баскетбольний клуб «Львів» - це не лише жіноча команда у Суперлізі України, а й чотири команди у чемпіонаті ВЮБЛ. Для прикладу, команда хлопців 2007 року народження – дебютанти чемпіонату.
«Наразі ми лише розпочали змагання у віковій категорії 2007 року народження, тому наразі відбувається поділ на дивізіони, - каже Любов Ковач, головний тренер команди. – У дивізіоні А виступатимуть сильніші команди, а у дивізіоні Б – слабші. У нас хоч і є шанс потрапити до когорти сильніших, однак там виступати нашим хлопцям буде ще зарано. Дивізон Б – оптимальний варіант для нашої команди. Хто б що не казав, але з деякими баскетбольними школами нам на рівних конкурувати наразі рано. Все-таки умови підготовки до змагань та інші фактори нам не дозволяють стрибнути вище голови».

В інших вікових категоріях як і серед хлопців, так і серед дівчат завдання виграти чемпіонат ВЮБЛ також ніхто не ставить. За словами тренерів команд, а саме Любові Ковач (2004 та 2007), Михайла Курси (2002-2003) та Марії Шуп’яної (дівчата 2005 р.н.), першочергове завдання для юних спортсменів – дати їм належну ігрову практику та вийти на значно сильніший всеукраїнський рівень. В обласних змаганнях ці команди твердо стоять на лідируючих позиціях.

«Для прикладу, у команді хлопців 2007 року народження є чимало юнаків на рік молодших, а відтак у такому віці їм не так просто змагатися зі старшими суперниками. Наше першочергове завдання – награти склад і уже зараз дивитися з прицілом на майбутній сезон у чемпіонаті ВЮБЛ», - додала Любов Ковач.

Львівська федерація баскетболу.