1 85602hot 1Польське Товариство охорони військових могил засуджує будь-які спроби використання меморіалу(Цвинтар орлят) для  політичних або ідеологічних цілей.

Про це у себе на сторінці у Фейсбуці заявив керівник організації Януш Баліцький.

"Польське Товариство догляду військових могил стурбоване подекуди неприйнятною поведінкою осіб, котрі відвідують Цвинтар Львівських орлят, які нехтують важливістю та значенням цього місця для польської та української національної пам'яті.

Під таку поведінку підлягають будь-які спроби використати меморіал в конкретних, політичних чи ідеологічних цілях. До прикладу, нещодавно була спроба самовільного розкритя очікуючих реставрації скульптур левів, або ж запалювання фаєрів прихильниками одного з польських футбольних клубів. Кладовище "Орлят" - це місце молитви та примирення між народами Польщі та України, що спільно та однозначно задекларували Президенти Л. Кучма та А. Кваснєвський у 2005 році.

Як представники польської громади у Львові, що впродовж 25 років дбає про місця пам'яті на Личаківському кладовищі, ми зобов’язані українській стороні повагою за співпрацю і розуміння нашої діяльності. Ми також вдячні за всіляку допомогу польським установам, громадським організаціям та туристам, що відвідують Львів. Водночас, просимо усіх відвідувачів цвинтаря "Орлят" відноситись з шануванням і повагою як до цього місця, так і до чинного законодавств України. Будь ласка, зверніть увагу, що військові квартали підлягають постійному, цілодобовому моніторингу. Ми будемо тісно співпрацювати в сфері охорони спокою та безпеки поховань, як з керівництвом кладовища, так і муніципальними службами. Тим більше, що в якості добровольців та волонтерів, ми не маємо контролюючих чи правозастосовних повноважень у сфері безпеки. Ми б хотіли, щоб через 100 років після смерті тут похованих, Кладовище львівських орлят продовжувало бути місцем роздумів над минулим і значенням, яке має мир, співпраця та порозуміння між сусідніми народами", - заявив Януш Баліцький.

Нагадаємо, у Львові впіймали трьох польських провокаторів на Личаківському кладовищі. А 4 листопада група польських футбольних фанатів запалили фаєри на Цвинтарі орлят.