1 80kpk kursНерівність надто кидається в очі, кажуть інспектори.

Державна аудиторська служба після планової перевірки вищих навчальних закладів дійшла висновку, що деякі університети безпідставно завищують вартість навчання. Магістри Киівського політехнічного інституту радо забирають свої дипломи, не замислюючись, що у Львові в такому ж політехнічному інституті за той самий диплом за всі шість років заплатили б на 22 тисячі менше, а у Харкові зекономили б 36 тисяч, ідеться в сюжеті ТСН.

Така нерівність обурила аудиторську службу. "Ми не говоримо, що це є порушенням, ми просто подивилися, що це є проблематика, тому що це сильно кидається в очі", - пояснили там. Порушенням це не є, бо міністерство не ухвалювало порядку визначення конкретної вартості за одного студента – це вирішує керівник закладу. Начальник фінансового відділу львівського політеху Богдан Рабик пояснює, що студентські гроші йдуть переважно на зарплати вчителів і на комуналку, зайвого не просять: "На утримання приміщення з цієї суми десь близько 48 мільйонів гривень ми заплатили. Трохи більше 60% скаладає оплата праці". 

Студенти КПІ зізнаються, що за знання, які отримали тут, платити шкода, бо роботу навіть із дипломом знайти важко. В аудиторській службі обіцяють, що будуть звертатися у профільні міністерства з проханням установлення рівної системи, щоб ніхто не переплачував. А поки що 80% порушень, які виявили в усіх вишах України, вже передали до правоохоронних органів. Ті, зі свого боку, будуть з’ясовувати, чи тягне це на кримінальну справу.