1 6785678ens6895hot 111 - 14 травня 2019 року у м. Львовівперше пройде «Фестиваль грецької культури», який познайомить львів’ян і гостей міста з традиційною і сучасною культурою та історико-культурною спадщиною Греції.

У програмі фестивалюекскурсії, представлення традиційних танців, презентації, театралізовані вистави, відкриті лекції.Як зазначає співорганізатор фестивалю, ресторатор СтавросКуріеріс: «Фестиваль має на меті популяризувати грецьку культуру та допомогти людям краще зрозуміти філософію та особливість Греції. Цьогорічний фестиваль пройде під гаслом – «Нематеріальна культурна спадщина Греції». У майбутньому ми плануємо кожного року проводити цей фестиваль на іншу тематику».

Фестиваль організований Одеською філією Грецького фонду культури у співпраці з Управлінням сучасної культурної спадщини Міністерства культури і спорту Греції, Львівською міською радою, Львівським національним університетомім. І. Франка, Львівським історичним музеєм, Першим українським театром для дітей та юнацтва та за сприяннягромадських організацій греків м. Львова.

Голова Одеської філії Грецького фонду культури СофронісПарадісопулос: «Грецький фонд культури створений у 1992 у місті Афіни з метою поширення грецької культури і грецької мови в усьому світі. Ми організовуємо виставки, концерти, театральні вистави, лекції, семінари, наукові конференції, демонструємо грецьке кіно тощо. ГФК поширює свою діяльність за кордоном через відкриті філії.Цьогоріч ми вирішили започаткувати Фестиваль грецької культури у Львові. За допомогу в організації проведення фестивалю, філія Грецького фонду культури висловлює подяку:пану СтавросуКуріерісу, грецькому підприємцю (м. Львів), Благодійній організації «ФОНД БУМБУРАСА» (м. Одеса), Галереї «XOTARIS» (м. Арханес, Крит, Греція)».

Впродовж чотирьох днів, львів’яни та гості міста зможуть відвідати безліч локацій і ознайомитись з маловідомими в Україні народними звичаями, обрядами, танцями, музикою, піснями, ремеслами і технологіями, які становлять важливу частину культурноїідентичності греків. Усі бажаючі зможуть відвідати виставки грецьких коміксів та дитячого малюнку і гравюр, побувати на прем’єрному показі антології творів грецьких мультиплікаторів та театральній виставі за текстами Есхіла «Орестея». А також подивитися у Палаці культури ім. Гната Хоткевича Концерт традиційного грецького танцю, а у Львівському історичному музеї на пл. Ринок, 6 побувати на презентації монографії львівського історика Ігоря Лильо «Греки на території Руського воєводства в XV-XVIII століттях» присвяченої дослідженню історії грецького населення на території Руського Воєводства у XV-XVIII ст.

Програма заходів тут.