59719313 616921175481142 7350124254022598656 nУкраїна заплатила найвищу ціну за мир у Європі і УПА має право бути визнаною учасником антигітлерівської коаліції на рівні з іншими рухами за незалежність часів Другої світової.

Близько 6 мільйонів українців воювали у лавах радянської армії з Німеччиною. Понад 100 тисяч пройшли через УПА, що ставила метою будівництво Незалежної України, 250 тисяч воювали у арміях союзників антигітлерівської коаліції. Понад мільйон, переважно із західних областей, були депортовані до Сибіру у перші передвоєнні та післявоєнні роки. На руїни перетворилися 720 українських міст і містечок, 28 тисяч сіл. Україна заплатила найвищу ціну за мир у Європі у Другій світовій війні. Тому всі, хто брав участь в русі опору гітлерівському нацизму і радянському тоталітаризму, включно з вояками УПА, мають право на належне вшанування на міжнародному рівні, - вважає народний депутат від Жидачівщини та Стрийщини Андрій Кіт.

Про це він заявив з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення.

«Сьогодні обов’язок нашого покоління полягає не лише в тому, щоб молитися за загиблих і вшановувати живих учасників війни, а й відновити історичну справедливість. Правду про боротьбу українського народу проти двох антилюдських режимів: нацистського та комуністичного», – переконаний народний депутат.

Політик зауважив, що для України Друга світова війна була одночасно часом виборювання Незалежності, коли наші пращури залишилися сам на сам з найпотужнішими злочинними імперіями того часу.

«Для України Друга світова війна почалася ще 15 березня 1939 року, коли було проголошено Карпатську Україну. За молодою державою та її боротьбою тоді спостерігав весь світ. Для українців війна не закінчилася у 1945 році. Світ здолав нелюдяний нацистський режим, проте ще багато десятиліть ще більш злочинний режим комуністів продовжував вбивати українців і всіх, хто прагнув волі та свободи. І основою боротьби проти комуністичних окупантів, як перед тим й нацистських, стала Українська повстанська армія. Це була справжня «Армія воюючої України», яку створив і підтримував український народ. Разом з тим, сьогодні завдяки пропаганді досі живуть міфи створені ще в радянські часи. Ці міфи були і залишаються інструментом сучасної інформаційної війни проти України, що несе реальні руйнування і вбивства», – зазначив Андрій Кіт.

Для руйнування міфів минулого і міфів сучасної інформаційної війни проти України треба розповісти правдиву історію світу.

«Сьогодні 8 травня, коли весь світ згадує бійців союзників та збройного підпілля проти нацистської Німеччини, ми маємо на державному рівні вимагати визнання УПА учасником антигітлерівської коаліції – армією «Воюючої України». Як Європа та світ визнали армію «Воюючої Франції» генерала Де Голя, бійців підпілля Норвегії, Нідерландів, Польщі, Чехії та інших європейських країн. Відновлення історичної справедливості про наших ветеранів є найкращою шаною для загиблих», – підкреслив народний депутат від Жидачівщини та Стрийщини.

Народний депутат наголосив, що буде докладати зусиль для належного вшанування УПА на міжнародному рівні.

«У час інформаційних воєн, треба воювати також за свою історію. Особисто я докладатиму максимальних зусиль, щоб історична справедливість була відновлена. Сьогодні наші бійці ціною власних життів, як їх діди та прадіди, захищають рідну землю, цілісність своєї держави. І вони мають бачити приклад належного вшанування всіх Героїв України. Бо Герої не вмирають, а пам’ять про них дозволяє долати ворогів сьогодення», – підсумував Андрій Кіт.

Нагадаємо, Андрій Кіт є співавтором законопроекту про відновлення звання Героя України провіднику ОУН Степанові Бандері.