630 360 1498721087 9585 foto alona nikolaevicНародний артист України та головний режисер львівського театру ім. М. Заньковецької Федір Стригун минулого тижня потрапив до лікарні.

Про це у соцмережах повідомив син артиста Назар Стригун.

Зараз Федір Стригун перебуває у Інституті серця МОЗ України у Києві та чекає на операцію.

"Ніколи не рахував скільки їх. Сьогодні їх 47. [...] Найбажанішим дарунком для мене був би успішний перебіг усіх сьогоднішніх подій. Чому саме сьогодні? Чому саме у цей день? І це вже не вперше у мій день такі важкі дарунки. Я завжди вірив у щасливість цифри «13» і віритиму у неї далі. Бо усе буде добре. Бо усе повинно бути добре. Бо інакше усе втрачає сенс.

Друзі, проситиму вас, у мій день помолитися за здоров'я раба Божого Федора та за вправність рук його лікаря Бориса. З вашими молитвами ми прорвемося!", - написав Назар Стригун сьогодні, 13 травня, у свій День народження.

Оновлено о 14:45: Як повідомив Назар Стригун, операцію перенесено.

093847637342039i84736Довідка: Федір Стригун народився 1 листопада 1939 р. у с. Томашівка Уманського району Черкаської області.

Серед поставлених ним спектаклів — «Хазяїн», «Суєта», «Житейське море» І. К. Карпенка-Карого, «Гайдамаки» Т.Шевченка, «Маруся Чурай» Ліни Костенко, «Народний Малахій» та «Маклена Ґраса» Миколи Куліша, «Мазепа» (трилогія) Б.Лепкого, «Ромео і Джульєтта», «Гамлет» В.Шекспіра, «УБН» Галини Тельнюк та інші. Федору Стригуну належить відкриття і сценічне втілення творчості незаслужено забутого композитора Ярослава Барнича і його оперет «Шаріка» та «Гуцулка Ксеня».

За 40 років творчої діяльності зіграно більше сотні ролей. Фільми з його участю: «Пропала грамота», «І в звуках пам'ять відгукнеться…», «Запорожець за Дунаєм», «Дударики», «Камінна душа» та інші — принесли славу кіноактора. Лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, премії ім. І.Котляревського та премії ім. М. Садовського.

Народний артист України, Член Комітету Національних премій України ім. Т.Шевченка з 09.1996 р. по 10.2001 р. Голова західного відділення Спілки театральних діячів України.

Художній керівник, режисер-постановник і актор Львівського національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької. Народний артист України (1979), голова Львівського міжобласного відділення НСТД України, доцент, член-кореспондент Академії мистецтв України.