image118 делегатів ПАРЄ проголосували за повернення Росії в організацію без виконання будь-яких міжнародних зобов’язань, пише НВ.

Згідно з результатами голосування, оприлюдненими на сайті асамблеї, резолюцію в повному складі підтримали делегації з Азербайджану, Франції, Іспанії, Італії, Австрії, Норвегії, Португалії, Словаччини, Сербії та Туреччини.

Частково повернення російської делегації підтримали Німеччина, Швейцарія, Молдова, Чехія, Вірменія і Нідерланди.

Україна і Грузія висловилися проти в повному складі. Також проти такого рішення висловилися більшість делегатів з Польщі, Литви, Латвії, Великої Британії, Естонії та Швеції.

Член української делегації і віце-спікер Ради Ірина Геращенко розкритикувала позицію Нідерландів за підсумками голосування.

«А знаєте, хто найбільше мене вразив сьогодні? Голландські депутати. Днями міжнародна слідча група оприлюднила результати трагедії МН 17. Встановила причетність росіян до вбивства 280 осіб. Сьогодні голландські депутати проголосували за повернення Росії в ПАРЄ. Впевнена, що вони ніколи не зустрічалися з родинами жертв, не були на похоронах останків», — написала вона.

118 делегатів ПАРЄ проголосували за повернення Росії в організацію без виконання будь-яких міжнародних зобов’язань.

Схвалена ПАРЄ резолюція "Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень та голосування" є неприпустимою поступкою Російській Федерації, яка з 2014 року здійснює збройну агресію проти України. Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України.

"Суттєве послаблення санкційного механізму ПАРЄ, передбачене ухваленою резолюцією, відбулося на тлі відсутності жодних конструктивних кроків з боку Росії. Кричущого невиконання цією країною взятих на себе зобов'язань і резолюцій ПАРЄ, схвалених у відповідь на російську агресію", - наголосили у МЗС.

їУ міністерстві вважають цю резолюцію свідченням відходу від задекларованих стандартів, принципів та цінностей Ради Європи внаслідок безпрецедентного тиску й фінансового шантажу з боку РФ.

"Це сталося внаслідок відвертого потурання з боку низки країн, керівництво яких, з одного боку, наголошує на необхідності припинення російської агресії проти України, а з іншого - заохочує агресора, йдучи йому на поступки", - йдеться у коментарі.

Асамблея значно послабила свою роль у сучасній європейській політиці, а тому і здатність ефективно захищати верховенство права, права людини та демократію в усіх державах-членах Ради Європи, в тому числі в РФ.

Нагадаємо, що 24 червня в Страсбурзі відкрилася літня сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, на якій санкціонували повернення російської делегації в ПАРЄ.

3 червня регламентний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи схвалив проект резолюції, завдяки якій Росія може повернутися в ПАРЄ без виконання міжнародних зобов’язань.

Парламентська асамблея Ради Європи позбавила делегацію Росії права голосу в січні 2015 року через агресію проти України. Відтоді російські представники чинили тиск на ПАРЄ, намагаючись домогтися скасування санкцій. Зокрема, з кінця червня 2017 року російська сторона призупинила сплату внесків до Ради Європи до відновлення повноважень делегації.