1 0 w650 r0 sЗахідне територіальне управління військової служби правопорядку проводить у Львові службову перевірку щодо участі військовослужбовців Львівського гарнізону у перепохованні українських бійців дивізії Ваффен СС «Галичина».

Про це пише Радіо Свобода.

Розслідування триває за вказівкою міністра оборони, який у такий спосіб відреагував на звернення новообраного народного депутата від партії «Слуга народу» Макса Бужанського.

28 липня цього року традиційно на Львівщині, на меморіальному цвинтарі, де поховані українські бійці 14-ої піхотної (гренадерської) дивізії «Галичина» – підрозділ у складі військ Ваффен СС Німеччини, відбулись заходи приурочені 75-ій річниці битви під Бродами. Влітку 1944 року у боях проти Червоної армії загинули, за різними підрахунками,від 4 до 7 тисяч українських дивізійників.

Під час вшанування перепоховали останки 29 українських дивізійників, знайдені під час пошукових робіт.

Перепоховання українських бійців відбулося із військовими почестями, до яких залучили військовий оркестр і військовослужбовців Львівського гарнізону, на офіційне прохання Львівської обласної державної адміністрації.

Напередодні проведення заходу у приміщенні обласної адміністрації відбулась робоча нарада і була затверджена програма. Тобто, підготовка і проведення поминання відбулись так, як і щороку.

Однак новообраний народний депутат від партії «Слуга народу» Макс Бужанський написав звернення до міністра оборони з обуренням, що до перепоховання українських дивізійників залучили військовослужбовців ЗСУ і ховали вояків дивізії під українськими прапорами, які поклали на домовини.

Макс Бужанський​ поцікавився у міністра, хто дозволив участь військовослужбовців у заходах. Він запитав міністра, чи йому відомо, що «Нюрнберзький трибунал визнав СС і всі підрозділи злочинною організацією».

Попри те, що насправді дивізія Ваффен СС «Галичина» не була засуджена на Нюрнберзькому трибуналі, а створена у 1986 році на вимогу Фонду Візенталя й окремих парламентів Канади урядова комісія (комісія Дешена) дослідила архівні матеріали і у 1987 році в офіційному рішенні зазначила, що «не існує доказів скоєння злочинів дивізією «Галичина» – звернення народного депутата від «Слуги народу» спричинило службову перевірку.

Вказівка міністра оборони провести службову перевірку у Львові була сприйнята негативно. У різних колах звучать думки про те, що «військовослужбовців у цій ситуації хочуть зробити «крайніми», «хочуть, щоб Львівський гарнізон відмовляв у проханні про участь військового оркестру і курсантів в акціях, присвячених УПА чи дивізії «Галичина».

У Міністерстві оборони відмовились від коментаря для Радіо Свобода. За словами виконувача обов’язки керівника пресслужби Міноборони Олександра Мотузяника, службова перевірка ще триває, тому про якісь висновки говорити завчасно.

За неофіційною інформацією Радіо Свобода, СБУ ініціює порушення кримінального провадження щодо участі військовослужбовців ЗСУ у заходах зі вшанування дивізійників. В управлінні СБУ у Львівській області це заперечили.