1 0 maxresdefault
Дарія Гусяк
Сьогодні, 4 лютого, Дарія Гусяк, зв'язкова Романа Шухевича, святкує свій 96-й день народження.

Як пишуть у Вікіпедії, вона народилась у Трускавці, а її родичами були Дмитро Данилишин та Василь Білас. Батько Дарії був членом ОУН. 

У 1946 разом з підпільницями Олею Ільків та Мартою Пашковською їде до Стрия і знайомиться з Катериною Зарицькою, від якої одержує завдання та інструкції для організації хати-криївки. Діставши документи переселенців з Польщі, Дарія Гусяк з мамою і Мартою Пашковською організовує таку хату в селі Грімне Городоцького району.

В тій хаті перебував три тижні узимку 1947 провідник УПА Роман Шухевич. З цього часу стає зв'язковою генерала Романа Шухевича. На Великдень1948 року в лісі, при великій кількості повстанців була прийнята у члени ОУН, присягу приймав сам Роман Шухевич.

 У 1950 заарештована і з 2 березня утримувалась радянськими спецслужбами в тюрмі «на Лонцького» у Львові. Після року перебування в тюрмі перевезена до Києва для продовження слідства. Рішенням комісії Особливої наради при МДБ СРСР засуджена за ст. 54.1а КК УРСР («зрада Батьківщини») на 25 років тюремного ув'язнення, яке відбувала в тюрмах Верхньоуральська та Володимира. Згодом відправлена в с. Барашево (Мордовія). У березні 1975 звільнена.