1 0 Naditychi Reserve 1 RB
Фото ілюстративне
Біля села Надітичі на березі річки Дністер в межах Розвадівської сільської ради (Миколаївський район) місцеві активісти разом з науковцями-біологами дослідили територію та виявили п’ять видів червонокнижних рослин.

Про це пише ЩЛ.

Вони запропонували сільській раді створити на площі 23 га заказник місцевого значення «Долина диких тюльпанів». Громада підтримала ініціативу, але сільський голова має інші плани на цю ділянку.

Після роботи з кадастровими картами активіст Ростислав Романишин виявив, що сільська рада, незважаючи на наявність численних видів червонокнижних рослин, надала цю територію в оренду ( ЗВ «Ярм 5»)  під будівництво сонячної електростанції.

«При поданні документів на заказник, сільський голова почав цьому противитися. В процесі з’ясувалося, що в минулому році було прийнято рішення про передання її в оренду, з метою будівництва СЕС. Якщо ця електростанція буде побудована, то звичайно, що техніка, зміни умови освітлення та порушення гідрорежиму стануть причиною  того, що рослини пропадуть»,- каже еколог Анатолій Павелко.

За словами місцевого мешканця, на цій території пам’яткою природи також є чотири дуби, яким приблизно по триста років. 

Керівниця юридичного відділу МБО «Екологія-Право-Людина» Ольга Мелень-Забрамна зазначає, що не можна всюди знищувати цю природню рослинність, її не так багато залишилося в області.Під промислові об’єкти мали би надавати деградовані землі, які не придатні для сільського господарства. 

Зараз активісти села разом з представниками міжнародного благодійного фонду “Екологія-Право-Людина” домагаються скасування рішень про надання ділянок під СЕС та вимагають створення заказника. А сонячну електростанцію пропонують будувати на ділянках, які не мають такої природної цінності.