1 0 тогеб
Фото: "Під прицілом"
Коронавірус COVID−19 з великою часткою ймовірності має природне походження і мутував в організмі кажанів, але не вони стали безпосередніми передавачами. Вчені з Канади прийшли до дуже незвичного відкриття − штам вірусу SARS−CoV−2 мав проміжного носія, який і передав інфекцію людині.

Так, у статті Molecular Biology and Evolution, опублікованій вченими з Університету Оттави кажуть, що носієм, який передав коронавірус людині, були бродячі собаки, пише "Styler", передає "Під прицілом".

Канадські вчені вивчили 1252 повнорозмірних геномів коронавірусів, включаючи предка SARS−CoV−2 і його найближчого родича, коронавірус кажана BatCoV RaTG13 і порівняли їх з коронавірусом собак.

Виявилося, що в коронавірусі собак така ж кількість дінуклеотида CpG (його атакує імунна система людини при зустрічі з вірусом), як і вірусу кажанів і SARS−CoV−2. Низький рівень CpG означає високу опірність патогену імунітету.

Дослідники дійшли до висновку, що коронавірус від кажанів передався бродячим собакам, атакувавши їхній кишківник (у тварин від вірусу страждає саме травна система).

А вже від собак коронавірус проник в людський організм. Відзначимо, що висока частка людей з COVID−19 також страждає від розладу кишечника.