1 0 ns56530 8 7695г4633hot 1
Фото з відкритих джерел
Конгрес українців Естонії виявив у підручнику англійської мови для учнів 7-х класів естонських шкіл «I love English 7» карту Європи, на якій півострів Крим показаний частиною Росії.

Відповідна інформація була донесена до Міністерства освіти і науки Естонії, пише mind.

1 0 51 768 9 55 588007931

«Конгрес звертається до Міністерства освіти з проханням вжити заходів щодо виправлення даної ситуації», – йдеться в листі, який глава конгресу Віра Коник відправила на ім'я міністра освіти і науки Майліс Репс.

У вівторок в інтерв'ю ERR Віра Коник розповіла, що вона сама дізналася про інцидент після звернення представниці української громади, син якої навчається за цим підручником.

Ааво Кеннік, директор видавництва Studium, що випустило в 2018 році підручник, шкодує про інцидент, але запевняє, що мова йде про прикре непорозуміння без зловмисного наміру.

«З нашого боку дійсно була допущена помилка. Надрукована карта була взята з вільного доступу, тобто вона безкоштовна, і їй ми значення не надали. Так ця помилка сюди і закралася. Але досі, протягом двох навчальних років, нам ніхто про це не повідомляв», – каже директор.

Пропозиція міністерства освіти – вилучити неправильні сторінки і замінити їх на нові. Тобто по суті відправити в школи вже нові підручники.

«Ймовірно, що нам саме так і доведеться вчинити. Надрукувати нові підручники – думаю, що це обійдеться в 10-20 тисяч євро», – зазначає Кеннік.

За його словами, цим підручником користуються понад 200 шкіл по всій Естонії.

Міністерство освіти і науки відправило Конгресу українців Естонії офіційну відповідь на звернення.

«Ця ситуація викликає жаль, оскільки представлена в підручнику інформація йде врозріз із зовнішньою політикою Естонії, оскільки Естонія не визнає окупацію і анексію Криму», – написала віце-канцлер Міністерства освіти і науки з питань загальної освіти, мовної та молодіжної політики Крісті Вінтер- Немвальтс.

Вона додала, що в даний час міністерство і видавництво досягли домовленості про те, що в найкоротші терміни карта в згаданих підручниках буде заклеєна на правильну, на якій Крим буде показаний частиною України.