95705438 529389114418345 6222914927615541248 nОсь уже понад 30-ть журнал «Малятко» щовесни нагороджує одного автора премією імені Наталі Забіли за кращі твори для дітей. Ця щорічна премія (заснована, до речі, ще 1988 р.) привертає увагу до проблем літератури саме для найменших читачів.

Вручення премії традиційно проводиться у Національному музеї літератури України в травні. Проте цьогоріч карантин вніс свої корективи, тож нагородження довелося здійснити в режимі онлайн.

Редакційна колегія вирішила нагородити відзнакою молоду казкарку з Львівщини – Лесю Кічуру. Про це на своїй сторінці видання у соцмережах повідомила багаторічний головний редактор журналі Зінаїда Лещенко.

95608384 255899932201889 6810275800110071808 nЛітературна дружба авторки з виданням розпочалася ще понад 10 років назад. Саме на сторінках улюбленого журналу з дитинства була надрукована перша історія улюбленої казкарки Західної України під назвою «Турботлива корівка». Впродовж останніх років на сторінках «Малятка» були надруковані численні казки авторки. Лише за останній рік читача завдяки «Малятку» маленькі читачі з усієї України познайомилися з такими Лесиними казками: «Пригоди кита у Венеції» (№3), «Веселковий ангел» (№5), «Як море собі друзів шукало» (№9), «Як мигдалеві пряники містом мандрували» (№12).

Сама казкарка дуже тепло відгукується про співпрацю з виданням:

– «Малятко», це моя журнальна любов направду із часів дитинства. Тоді ще дошкільнятком я щоденно визирала, коли ж тітонька-листоноша зупиниться біля нашої брами й покладе до скриньки мій улюблений журнал. Батьки виписували мені його роками. Щоразу із новим номером журналу я зникала на декілька днів і поки не розглянула все до найменшого малюночка, не вирізала кожної саморобки просто не могла покласти його на полицю. Більше того, зізнаюся, у свої 39-ть я зберігаю підшивку журналів ще зі свого дитинства. Навіть своїм дітям їх показала, коли вони вже трішки підросли, боялася, що «знищать мої артефакти». Своїй малечі я також радо виписувала це видання поспіль декілька років. Тож зараз вдома у нас серйозна підшивка журналів. Дуже любимо їх переглядати з донькою (їй 12 років), адже сторінках «Малятка» вже понад 60-ть років найкращі тексти та ілюстрації.

Я дуже раділа з того, що моя творча дружба з «Малятком» розпочалася після народження моїх дітей. Тоді в далекому 2008 р. я написала першу казку для свого сина… Адже кожна мати творить найкращі історії для власної малечі. Через 2 роки я наважилася надіслати цей текст до редакції і його… надрукували в 2010 р., навіть гонорар виплатити. Це була моя щаслива зірка – я повірила в себе і просто застановилася на тому, що прийде час і казки стануть чимось особливим для мене… Ще через 3 роки у мене народилася донька і тоді сюжети казок просто щотижня просилися з моєї уяви на папір. Тож 2017 р. я започаткувала соціально-книжковий проєкт «Добрі мамині казки» і дуже радію, що мої історії з нових збірок тішать читачів «Малятка» з усієї країни.

Для мене ця премія – неймовірна радість та сатисфакція моєї письменницької праці. Я дуже вдячна членам редколегії та головному редакторові Зінаїді Лещенко, зокрема, за цю відзнаку!».