1 0 фест
Фото ілюстративне
Кінорежисери зі Львова Сашко Балабай та Дарина Балабай здобули нагороду на 53-му кінофестивалі WorldFest Houston - 2020, який відбувався 17-26 квітня у Х’юстоні, США, і який вважається найстарішим фестивалем незалежного кіно і відео в світі.

Про це йдеться на офіційній сторінці WorldFest.

Сашко та Дарина Балабаї беруть участь в цьому відомому кінофестивалі вже втретє, і є єдиними режисерами-аматорами з України, які отримують на WorldFest Houston нагороди за свої документальні фільми, відзняті за власний кошт без жодної сторонньої фінансової підтримки.

1 0 салат2

Решта інших переможців з України в цьому році це кіно проєкти відомої кінокомпанії Стар-Медіа. Кінофестиваль WorldFest Houston вважається одним з найпрестижніших та найбільш знакових серед кіно івентів у всьому світі, і отримання нагороди на цьому кінофестивалі є гідною нагородою для режисерів та продюсерів.

В цьому році в категорії "Документальний фільм до 60 хвилин" був відзначений фільм Сашка та Дарини Балабаїв під назвою "Салат" - третій фільм із серії "Їжа та незвичні люди". Серія "Незвичні люди та їжа" це концепція нетривіальної подачі кіно матеріалу, яку вперше використали Сашко та Дарина в своєму фільмі "Борщ", потім в фільмі "Вареники" і у фільмі "Салат".

У своїх роботах режисери поєднують їжу та висвітлення соціальних проблем, так це психологічно краще працює на підсвідомість глядача і запам’ятовується на рефлекторному рівні, бо їсти – це один з основних рефлексів людини. Всього в доробку Сашка та Дарини Балабаїв більше 20-ти документальних фільмів.

1 0 салат1

Фільм "Салат" - це не кулінарний посібник, або частина поширеного нині культу шлунку. Нарізка овочів, яка канвою пронизує стрічку, символізує сегментність суспільства, частина якого складала в свій час основу оборони країни. Додавання, чи нестача певних інгредієнтів відіграє важливу роль. А від властивостей умовного "Салату" залежить його якість та "смакові" відмінності.

Насправді це унікальні історії колишніх військових, які повернулись з війни й змушені дивитись на оточуючий світ крізь призму подій фронту. Вони намагаються не відокремитись від громади, і знову навчитись жити повноцінно. Головні герої фільму опиняються у світі, де для них важко знайти порозуміння з оточуючими, де панує байдужість, і зміни, на які всі сподівались, відбуваються дуже повільно. Вони долають депресії, агресію та інші проблеми самостійно, бо в державі практично відсутні механізми психологічної реабілітації тих, хто вижив і повернувся. Проте, кожна історія у фільмі позитивна, кожен з героів розробив для себе певну стратегію адаптації до реального життя і дає з екрану дієві поради тим, хто цього потребує.

Відвертість, оптимізм і доброта тих людей вражає й змушує пересічну людину замислитись, що не все так погано в нашому світі - Українському світі. Сашко та Дарина Балабаї досліджують важкі соціальні теми, але показують їх в своїх фільмах тільки позитивно та мотиваційно. Глядач схвально сприймає незвичну подачу режисерами матеріалу і фільми Сашка та Дарини викликають цікаві дискусії та асоціації після перегляду.

У квітні 2020 року режисери закінчили роботу над своїм наступним проєктом "Французьке обличчя Львіщини", який вже восени цього року буде представлений глядачу в рамках щорічного фестивалю "Французька весна" та пізніше репрезентуватиме Львів у Парижі. 

WorldFest Houston – міжнародний фестиваль в північній Америці був заснований в 1961 році відомим режисером та продюсером на ім’я Хантер Тодд і має на меті промоцію та підтримку незалежних кіно режисерів. Фестиваль проходить десять днів і має насичену програму, яка включає перегляд фільмів, численні майстер класи, спілкування з відомими акторами, продюсерами та кіно критиками.