84207Сьогодні, 2 червня 2020 року, до Конституційного Суду України надійшло конституційне подання 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України Закону України «Про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, та визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України» від 21 лютого 2014 року № 743–VІІ.

Як повідомляє The Бабель, 50 депутатів Верховної Ради подали постанову до Конституційного суду і просять визнати не конституційним закон про недопущення переслідування і покарання осіб у звʼязку з подіями, які відбувалися під час Революції гідності, йдеться на сайті Конституційного суду.

Більшість депутатів, які підписали звернення — з фракції «Опозиційна платформа — За життя». На їхню думку, у суспільстві склалося враження про можливість безкарно скоювати злочин і вчиняти замах на життя і здоровʼя людини. У документі зазначають, що постраждалих позбавили гарантованих конституційних прав і свобод.

«Окремі учасники масових акцій протесту відкрито зізнаються в застосуванні вогнепальної зброї до представників правоохоронних органів, їх вбивстві та у скоєнні тяжких злочинів іншого характеру. Але такі злочини в результаті прийнятого закону не підлягають розслідуванню, а особи, які підозрюються в їх вчиненні, звільнені від кримінальної відповідальності», — пишуть в документі.

За оцінками авторів, зазначений закон № 4073-1 ніби-то суперечить 16 статтям Конституції України.