aprrik
фото умовне
Шевченківський суд Львова своїм рішенням 18 червня вирішив стягнути з державного бюджету 685 тис. грн моральної шкоди, завданої органом досудового розслідування, прокуратури і суду. Про цей неординарний випадок повідомляє "Судовий репортер".

У 2007 році за заявою громадянки заведено кримінальну справу про шахрайське заволодіння грошима бізнесмену Володимиру Г Згодом при обшуку у підозрюваного ще начебто виявили підроблений документ. У 2007 році обвинувальний висновок було скеровано до суду. Але постановою Приморського районного суду м.Одеси від 22.11.2011 справу повернуто прокуророві для додаткового розслідування.

5 вересня 2018 року прокурором Одеської місцевої прокуратури №3 Ляховченком І.А. прийнято рішення про відсутність в діях особи інкримінованих злочинів. Цією ж постановою було скасовано запобіжний захід у виді підписки про невиїзд. У постанові прокурора написано, що діями особи не завдано матеріальної шкоди і вони не утворюють склад злочинів за фактом заволодіння шахрайським шляхом грошовими коштами, виготовлення, використання завідомо підробленого документу та присвоєння владних повноважень, тобто за ч.ч.2, 3, 4 ст.190, ч.2, 3 ст.358, ст.353 КК України.

З моменту фактичного затримання, а саме з 27.08.2007 року по 09.10.2008 року чоловік перебував під вартою. Чоловік був обмежений у соціальних можливостях, не міг отримати вищу освіту, працевлаштуватися на роботу із достойним заробітком і створити сім’ю.

Громадянин звернувся до суду за компенсацією шкоди, завданої правоохоронними органами. Пояснив, що раніше мав бізнес, в місяць заробляв близько 5 тисяч доларів США. Після затримання у 2007 році стосовно нього порушено більше 11 кримінальних справ. Під вартою він перебував 13 місяців. У суді потерпілі вказували на те, що з ним ніколи не були знайомі, а справа фабрикована. Після зміни запобіжного заходу, він не мав де проживати, а тому ночував у під’їздах. Після повернення справи на додаткове розслідування, протягом 7 років не було проведено жодної слідчої дії.

Чоловік неодноразово звертався до Генерального прокурора України, прокурора Одеської області та в інші органи, щоб відновити справу, проте кримінальне провадження відносно нього загубилося і знайшли його лише більше ніж через 3 роки.

Позивач розповів, що за час розслідування даного справи засоби масової інформації м.Одеси вказували в сюжетах, що він злочинець, внаслідок чого він втратив всі соціальні зв’язки, а також ділові стосунки. Крім того, 11 років не мав можливості ніде зареєструватися, оскільки його документи знаходилися при справі. У постанові прокурора про закриття кримінального провадження зазначено, що жоден із фактів обвинувачення не підтверджено.

Суд погодився, що факт заподіяння моральної шкоди діями слідчого відділу Шевченківського ВП Приморського ВП в м.Одесі ГУНП Одеської області та діями прокуратури Приморського району м.Одеси підтверджується безпідставним притягненням до кримінальної відповідальності, тривалою бездіяльністю посадових осіб, безпідставним триманням під вартою протягом 13 місяців , не проведенні комплексу слідчих дій протягом 7 років, коли особа продовжувала перебувати в статусі підозрюваного, до неї було застосовано запобіжний захід та фактично відповідно відносно особи діяли обмеження, передбачені запобіжним заходом.

Чоловік оцінив свої моральні страждання у майже 65 млн грн., але суд вирішив, що ця сума є завищена.

Суд розрахував мінімальну компенсацію, передбачену законом, – 685 тисяч гривень. У цю суму входить відшкодування у розмірі однієї мінімальної заробітної плати за кожен із 119 місяців перебування під слідством і судом під час дії запобіжного заходу у вигляді підписки про невиїзд, а також у розмірі двох мінімальних заробітних плат – за кожен із 13 повних місяців дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, тобто (4 723 гривень*119 місяців)+(4 723 гривень*2*13 місяців).

На рішення ще може бути подана апеляція.