119292134 2393266527647235 7116399567614932403 o
фото: Milanaa Waterman
Днями у Львові четверо молодих людей влаштували гулянку із розпиттям алкоголю на території меморіалу "Простір синагог", що є на місці зруйнованих під час Другої світової війни єврейської синагоги і школи. Про це повідомили обурені оскверненням єврейської спадщини львів'яни у Фейсбуку.

"Хто в тємі покажіть нашим керманичам, бо я вже втомився. Невже так тяжко дати під дупу тим невіґласам? Прошу небайдужих плюсанути в коментарях. Будемо писати скарги. З повагою", - пише блогер Михайло Іолін.

Подібні інциденти трапляються не вперше. Місцеві мешканці регулярно телефонують у поліцію, проте кількість охочих влаштувати п'яну забаву на пам'ятному місці не зменшується.

"Ці люди не такі вже погані. З ними хоч розмовляти можна було. Минулого разу молодь просто хамила у відповідь", - каже авторка фото Milanaa Waterman.

Нагадаємо, 3 вересня на засіданні виконкому у Львівській міськраді йшлося про те, щоб передбачити у міському бюджеті кошти на охорону "Простору синагог". До кінця листопада за дотриманням правопорядку тут мала б стежити муніципальна варта. За це комунальному підприємству пропонували заплатити 274 тисячі гривень.

У соцмережах львів’яни неодноразово скаржились на підлітків, які регулярно влаштовують у вечірній час гуляння на території «Простору синагог», шумлять, смітять і розпивають алкоголь. Після таких зібрань на пам’ятці єврейської історії з’явились розписи. Особливе обурення такі випадки викликають у єврейської спільноти Львова.

Своєю чергою заступник міського голови Львова з питань безпеки Сергій Бабак зауважив, що «муніципали» не зможуть забезпечити охорону «Простору синагог», бо «це не їхня функція».

Заступник міського голови з фінансово-економічних питань Геннадій Васьків запропонував встановити кілька додаткових камер відеоспостереження, які будуть під’єднані до Центру безпеки міста. Таку ініціативу він аргументував тим, що місто «не може біля кожного свого об’єкта поставити муніципала, який би його охороняв».

Міський голова Львова Андрій Садовий закликав всіх бути «дуже уважними» у ситуації із «Простором синагог» і запропонував провести перемовини з поліцією і нацгвардією, аби врегулювати цю ситуацію. Також до переговорів залучать власників тамтешніх ресторанів, які, на думку посадовців, також повинні стежити на чистотою «Простору синагог».

Відтак питання щодо охорони «Простору синагог» члени виконкому перенесли.