94075934769043Лише з другої спроби партія «Голос» зареєструвала кандидатів у депутати до Давидівської сільської ради. Спершу, у списку було на 2 кандидата більше, ніж становить кількісний склад місцевої ради. Славська селищна територіальна виборча комісія відмовила у реєстрації списку кандидатів до Славської селищної ради від політичної партії «Громадянська позиція» через недотримання гендерної квоти. Ця ж ТВК після довгих дискусій зареєструвала кандидатом на посаду голови Славської територіальної громади від цієї ж політичної сили Михайла Кінаша. В його пакеті документів був поданий витяг із протоколу, а не рішення конференції партії про висунення кандидатів. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

29 вересня було останнім днем, коли згідно з Виборчим кодексом територіальна виборча комісія приймає рішення про реєстрацію кандидатів у депутати або про відмову в їх реєстрації, на підставі документів, які подали суб’єкти виборчого процесу до 24 вересня. Впродовж п’яти днів виборча комісія мала перевірити наявність та відповідність поданих 12 документів, перелік яких зазначений у статті 222 Кодексу.

28 вересня у Давидівській сільській територіально виборчій комісії (Львівський район) виникла конфліктна ситуація щодо прийняття рішення комісією про реєстрацію або відмову в реєстрації списку кандидатів у депутати від політичної партії «Голос» до Давидівської сільської ради. Підставою для цього був поданий партією загальний список із кількістю 28 кандидатів. Хоча кількісний склад місцевої ради становить 26 депутатів. Цю проблему Давидівська сільська ТВК виявила 27 вересня під час розгляду подання і дала партії один день на виправлення неточностей.

Наступного дня представники «Голосу» привезли виправлений список. Половину дня комісія не могла визначитись, яке рішення прийняти. Оскільки голосів членів ТВК не вистачало ні для відхилення, ні для підтримки реєстрації кандидатів від політичної сили. На засідання Давидівської сільської ТВК також приїхав голова та заступник голови Львівської районної територіально виборчої комісії. Спершу, присутніми були 14 членів ТВК. За рішення у відмові в реєстрації проголосувало 9 осіб,  але цих голосів було недостатньо для прийняття рішення.

Під вечір на засідання зібралося усі 18 членів комісії. Після тривалих суперечок виборча комісія мінімальною кількістю голосів (10 осіб) прийняла рішення про реєстрацію списку кандидатів партії «Голос».

Водночас є велика ймовірність, що хтось із конкурентів може оскаржити це рішення комісії у Львівському окружному адміністративному суді.

27 вересня Славська селищна територіальна виборча комісія (Стрийський район) після тривалих суперечок таки прийняла рішення про реєстрацію кандидата на посаду голови Славської територіальної громади від партії «Громадянська позиція» Михайла Кінаша.

За словами голови Славської селищної ТВК Оксани Колос, серед документів, поданих представником осередку політичної партії «Громадянська позиція», не було Рішення конференції партії про висунутих кандидатів у депутати. Натомість представник надав витяг з протоколу. Члени комісії звернутися за роз’ясненнями до Центральної виборчої комісії, як діяти у такій ситуації.

«Партія «Громадянська позиція» уважно спостерігає за ситуацією, що складається у Славську з реєстрацією кандидатом на посаду голови ОТГ від нашої партії Михайла Кінаша. Гарантуємо усім, хто планує взяти участь у спецоперації, яка замовлена олігархами, ласими до карпатських земель, та їх політичними партнерами, максимальну увагу правоохоронних та судових органів. Члени виборчої комісії, не порушуйте закон! Лише громада має обирати свого голову!», - так прокоментував ситуацію на своїй сторінці у соціальній мережі керівник Львівської обласної організації партії «Громадянська позиція» Володимир Гірняк.

Також у трьох територіальних виборчих списках комісія виявила недотримання гендерної квоти. Тому ТВК прийняла рішення про відмову в реєстрації кандидатів у депутати до Славської селищної ради від партії «Громадянська позиція».

За словами кандидата на посаду очільника Славської територіальної громади від «Громадянської позиції» Михайла Кінаша, рішення про відмову в реєстрації кандидатів у депутати, політична партія буде оскаржувати у Львівському окружному адміністративному суді.

У статті 230 Виборчого кодексу України зазначено, що територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій у разі наявності 4 обставин. Серед них є «відсутність хоча б одного з документів», а також «порушення встановленого цим Кодексом порядку висування кандидатів, у тому числі перевищення встановленої цим Кодексом кількості кандидатів у депутати у єдиному виборчому списку». А також у частині 7 статті 227 чітко зазначено, що «список та черговість кандидатів у депутати в єдиному виборчому списку, а також список та черговість кандидатів у кожному територіальному виборчому списку, визначені організацією партії, не можуть бути змінені після подання документів для їх реєстрації територіальною виборчою комісією».

Водночас у частині 3 цієї ж статті зазначено, що виявлені недоліки у поданих документах можуть бути усунені, шляхом подання не пізніше наступного дня після отримання зазначеного повідомлення уточнених або інших документів для реєстрації кандидатів у депутати. Проте залишається незрозумілим, які саме помилки і неточності вважаються такими, які можуть бути усунені шляхом виправлення.

Оскільки, територіальні виборчі комісії при виявленні однакових або подібних проблем чи неточностей у поданих партіями документах приймали різні рішення, то остаточне рішення про участь суб’єкта виборчого процесу за умови оскарження прийматимуть у окружних адміністративних судах.