87654324567Львівський педофіл ховався під личиною християнського наставника. Тепер 46-річного чоловіка підозрюють в 11 фактах розбещення і ґвалтування. Як повідомляє сайт газети "Ратуша", ним виявився Роман Московченко, директор благодійної організації «Фонд розвитку шкільництва «Софія».

76543566656Наставник брав дівчаток із їхніх домівок під своє крило, щоб навчити християнських цінностей, а натомість розбещував і ґвалтував. Все це тривало впродовж 7 років. Львівські правоохоронці оголосили підозру та обрали запобіжний захід 46-річному львів’янину, який, вдаючи християнського проповідника, вчиняв розпусні дії стосовно неповнолітніх дівчат. Його підозрюють в 11 злочинах, які були вчинені у період з 2005 року. А саме — розбещення неповнолітніх, зґвалтування особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди та статеві зносини з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку. Підозрюваному загрожує позбавлення волі на строк до 15 років.

«Слідчі спільно з співробітниками інших підрозділів поліції Львівщини провели колосальну роботу. Були встановлені жертви зловмисника, на сьогодні – молоді жінки. Але у той час вони ще були дітьми, адже перші факти розбещення та зґвалтування датовані 2005 роком. Багато з них не хотіли згадувати ці події — і їх можна зрозуміти. Проте правоохоронці завдяки копіткій та злагодженій роботі зібрали доказову базу, достатню для того, щоб ми могли повідомити зловмиснику про підозру у вчиненні одинадцяти злочинів» ,— розповів очільник поліції Львівщини Василь Віконський.

Мирослава Степанюк, заступниця начальника управління, начальниця відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров’я особи, слідчого управління Нацполіції у Львівській області, розповіла «Ратуші»:

«Керівник офіційно незареєстрованого Молодіжного товариства організовував оздоровчі та просвітницькі табори для дітей, однак не мав на це офіційного дозволу. Чоловік, представляючись вірянином християнської церкви, ходив по школах і залучав дітей до участі в очолюваній ним молодіжній організації, умів справити гарне враження й на батьків дітей. Він знаходив підхід до священників та меценатів, і таким чином збирав одяг, іграшки, солодощі для благодійних справ, але й використовував ці речі для своїх майбутніх жертв».

Серед тих, кого оточив сексуальною увагою педофіл, були діти як з неблагополучних родин, так і дівчатка з повноцінних сімей, які ні в чому не мали потреби. Цікаво, що педофіл ніколи не залякував дітей, а просто психологічно їх від себе узалежнював. За багато років у правоохоронні органи не звернулась жодна родина – діти просто мовчали.

«Крім літнього табору, який чоловік регулярно, впродовж років організовував, були й різні благодійні акції, на які цей «наставник» брав дітей. Дівчатка, які тепер, у дорослому віці, звернулись до поліції, були під його «опікою» не один рік. Він спершу вибудовував довірливі стосунки з ними. Все починалось із більш-менш безневинних ігор, далі були доторки до певних частин тіла дівчат, погладжування, згодом, коли психологічні тенета його впливу зміцнились, а дівчатка трохи підросли, він став вчиняти щодо них дії сексуального характеру», — каже Мирослава Степанюк.

Чому дівчатка не розповіли про ці всі огидні інциденти батькам ще в дитинстві, «по гарячих слідах»? Начальниця відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров’я особи, слідчого управління Нацполіції у Львівській області, розповідає: таке, на жаль, буває досить часто — спочатку діти бояться і соромляться розказувати такі речі батькам, можливо, відчувають свою провину за те, що сталося, не усвідомлюючи, що вся вина лежить на дорослому кривднику-розбещувачі, а згодом вже бояться за своїх батьків, які почнуть винити себе у вчиненому стосовно їхніх дітей. Тож дівчата замкнулись у собі, і знадобилось багато років, щоб, перемігши сором, одна з дівчат, уже 23-річна жінка, прийшла до поліції заявити на кривдника.

«Вона звернулась до поліції в грудні 2019 року. Згодом, в ході справи, переконала й кількох інших потерпілих дівчат не тримати проблеми і біль в собі і написати заяви. Всього є 5 потерпілих, 1994-96 років народження, на час вчинення злочину їм було 11-14 років. На цей момент викрито 11 фактів розбещення та зґвалтування неповнолітніх. Щодо деяких дівчат було по одному епізоду, щодо деяких — по кілька», — розповідає Мирослава Степанюк.

І додає: потерпілих може бути й більше, адже минуло чимало часу і можливо, деякі з дівчат так і не наважились розповісти про це. Тож кількість жертв його збочень встановити складно. Ірина, яка постраждала від ґвалтівника, розповіла «5 каналу», що є ще 3-4 жертви, які мовчать про це. Збоченець рухав груди малих дівчаток, примушував їх спати з собою, займатися з ним оральним сексом.

Журналістка Вікторія Балицька написала на своїй сторінці у ФБ про цього недолюдка таке:

«Батьки відпускали з ним дітей, бо довіряли. Скромний простий чоловік не викликав підозр. Представлявся іноді братом з церкви (але ним не був). Колись навчався в духовній семінарії, але не закінчив з невідомих причин. Очолював благодійну організацію, яка ніде не була зареєстрована. Але цього ж ніхто не перевіряв. Він втирався в довіру до священників і меценатів. Перші допомагали з приміщеннями, а другі жертвували гроші на його діяльність. Поліцією встановлено 6 жертв розбещення і зґвалтування. Це ті, що написали заяви. Нині це вже дорослі жінки. Скільки їх ще мовчить? Хтозна. І ця людина зі Львова… вона досить знана у багатьох колах».

«Святенник-дітолюбець» неодружений, власних дітей не мав, проживав із мамою.

Правоохоронці зібрали велику кількість доказів, серед них — фото і відео. На час, коли зловмиснику оголошували підозру, він у приватному порядку перебував на лікуванні у психіатричній лікарні (КНП ЛОР «Львівська обласна психіатрична лікарня «Заклад»). Згодом йому обрали запобіжний захід — тримання під вартою впродовж 60 діб без права внесення застави.

За інформацією «Ратуші», отриманою з адвокатського середовища, у п’ятницю у Львівському СІЗО опинився Московченко Роман Вікторович, директор Благодійної організації «Фонд розвитку шкільництва «Софія».

Свої злочинні розваги збоченець записував у щоденник, деякі знімав на відео.

«Є певна складність у доведенні злочинів проти статевої свободи і недоторканності. Тому поліція від грудня попереднього року провела величезну роботу, і зокрема велика заслуга сторони обвинувачення у кримінальному провадженні у цій справі в тому, що підозрюваному вже обрано запобіжний захід, і він зараз перебуває в СІЗО. Слідчий, спільно з співробітниками Управліннями боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми поліції Львівщини за процесуального керівництва прокуратури області, зібрали достатню кількість доказів. Зокрема, правоохоронці відшукали фото- і відеоматеріали, які фільмував сам підозрюваний. На них зафіксовані ігри, вікторини з дітьми, які виходять за межі пристойності», — пояснює Мирослава Степанюк.