075805750Унікальна українська реліквія нарешті стане доступною для огляду усім охочим у Музеї «Львів Стародавній». 20 листопада відбулася презентація репліки меча гетьмана Петра Сагайдачного. Це друга в Україні репліка, виготовлена з дозволу зброярні Королівського замку у Вавелі (Państwowe Zbiory Sztuki na Wawelu), де і знаходиться оригінал меча. Вона оздоблена дорогоцінними металами і виготовлена зі збереженням стародавніх технік.

unnamed 2985908454Як зазначив науковий керівник музею, доктор історичних наук Тарас Чухліб, повернути оригінал, на жаль, зараз не вдасться, оскільки є міжнародні договори про культурну спадщину і цей меч зараховано до культурної спадщини Польщі, але завдяки музею «Львів Стародавній» і фінансовій підтримці засновника Музею Валерія Галана, тепер кожен українець зможе доторкнутися до цієї унікальної пам’ятки і навіть зробити з нею фото. «На жаль у нас не у всіх є можливість поїхати у Краків, зайти у Вавель і подивитися оригінал. Окрім того, він там знаходиться за захисним склом і оглянути його не так просто, а тут буде унікальна можливість навіть доторкнутися до меча».

unnamed948684068Меч виготовила ковальська майстерня «Дархан». Майстриня Євгенія Ейдер наголосила, що це була дуже відповідальна і почесна місія: «Ми пишаємось тим, що мали можливість бути дотичними до відновлення правдивої української історії. Робота над мечем була складною і одночасно захопливою. Можна сказати виклик моїм вмінням. Коли працювали над мечем - відчували велику відповідальність за збереження дрібної деталізації та історичної автентичності».

Меч Сагайдачного - це подарунок польського королевича Владислава IV Вази гетьману за перемогу над турками під Хотином у 1621 році. Він інкрустований золотом та діамантами із зображенням алегоричних сцен Соломонового суду та бою античних воїнів. На клинку меча є напис: «VLADISAVS + Konasevicio Koszovio ad Chocimum contra Osmanum» (Владислав [у дар] Конашевичу кошовому під Хотином проти Османа).

Очевидно, після смерті гетьмана його меч потрапив до Скарбу Коронного в Варшаві, а вже звідти перейшов у власність династії Ваза.

Ще одна репліка меча, але чорно-біла, зараз зберігається на фрегаті «Гетьман Сагайдачний».