Dvi KaterYnY 21Загроза зараження коронавірусом та карантинні обмеження внесли серйозні корективи у плани на відпочинок. Тепер найпопулярнішими є мандрівки за місто, зелений туризм, здорові харчі – усе, що пов’язане з оздоровленням.

“Ми робимо все, аби мандри Львівщиною були ще цікавішими та безпечнішими. Цього тижня пропонуємо відвідати смачні куточки регіону. Для туристів на Львівщині відкриті понад 20 фермерських господарств, близько 10 з них є доступними для відвідування і взимку. Це гарна нагода відпочинку на відкритих територіях. Нам це дозволить розширювати туристичні потоки географічно, а мандрівникам - скуштувати екологічну продукцію та підтримати місцевого виробника”, – каже керівниця управління туризму та курортів Наталя Табака.

Равликова ферма TanteSnails

На північ від Львова, поблизу села Яблунівка (для орієнтування – поруч із містом Буськ) уже 5 років працює ферма з розведення равликів. Окрім основної діяльності, тобто експорту за кордон, вона пригощає гостей смачними наїдками. І головне – весь рік, навіть узимку, влаштовує для відвідувачів цікаві екскурсії.

Тут можна побачити весь цикл життя равликів і, залежно від пори року, їх самих - зовсім маленьких у приміщенні, схожому на теплицю, а дорослих – на спеціальних дошках з зеленим кормом. Нещодавно троє співвласників ферми почали також розводити жаб.

На фермі є невеличке кафе, де можна скуштувати страви з равликів.

“Звісно, влітку наплив туристів більший, тому доводиться ділити екскурсії на вихідних конкретними годинами початку – 13, 15, 17, 19, - розповідає Орест Давидко, співвласник ферми. – Інша справа восени чи взимку, коли гостей менше. У ці пори року можна приділити увагу кожній окремій групі туристів”.

Через пандемію COVID-19, зізнається пан Давидко, важко спрогнозувати, яким буде сезон 2021 року, однак планів у власників ферми чимало.

“Будемо вдосконалювати те, що маємо, насамперед робити ферму комфортнішою і цікавішою для відвідувачів. Адже ми починали як просто ферма, а тепер вона – і для відвідувань. По-друге, ми не планували ставати закладом громадського харчування, але бачимо, що коли люди проїхали 50-100 кілометрів до нас, то їх потрібно не тільки пригостити жабками й равликами, але й нагодувати”.

Цікаве неподалік

Поручі з Яблунівкою є районний центр, одне з найдавніших міст України, Буськ. А далі на схід «київською» трасою – аж два замки, Підгорецький і Олеський, а також село Підлисся з неймовірними краєвидами й музеєм «будителя» українців Галичини Маркіяна Шашкевича.

Козяча ферма двох Катерин

Унікальна ферма працює на південь від Львова – в Карпатах. За селом Тухля, на березі ріки Опір, зорієнтуватися буде не складно, адже гості ферми одразу побачать стада овець і кіз.

Тут вам проведуть екскурсію, розкажуть про особливості догляду за цими свійськими тваринами.

Одразу за фермою – сироварня. Відвідати можна і її. Окрім того, щоб подивитись на виробництво й для себе зрозуміти, звідки береться молоко і сир, які бачимо в супермаркетах та крамницях.

Продукцію тут же на фермі можна і придбати. А якщо не хочете, можна просто побувати в дегустаційному залі й скуштувати продукцію, яку тут виготовляють.

Цікаве неподалік

Неподалік є селище Славське, один із центрів гірськолижного відпочинку: сноуборд, сноублейд, сноутюб… варіантіввистачає! Поруч є й історичні місця – гора Маківка, де січові стрільці провели свій найбільшвизначний бій, і гора Захар Беркут зі селом Тухлею, які фігурували в захопливій повісті Івана Франка.

Рибничанка

Чимало рибних господарств, які приймають у себе туристів, на зиму закриваються. Але не це.

«Увесь рік у нас можна порибалити, - розповідає керівник господарства Степан Коцибан. - Маємо форельне озеро, воно не замерзає, є місце принаймні 2х2 чи 3х3 метра, де завжди можна наловити риби».

Як знайти? У Дрогобицькому районі в селі з промовистою назвою Рибник. Тих, хто не вміє рибалити, але хоче спробувати, тут обов'язково навчать. Можна залишитись на ночівлю, бо тут же є готель, котеджі. А якщо риболовля – от взагалі не ваше захоплення, то маєте змогу відпочити в лазні або ж чані. Якщо захочете драйву – неподалік є одразу два водоспади, маршрут на гору Небесної сотні.

Цікаве неподалік

За декілька кілометрів від села Рибник є селище Східниця, відоме як бальнеологічний курорт. Тут десятки мінеральних джерел, а якщо ви захочете усіх їх відвідати, будете мати заняття на увесь день.