1919191919191919У мережі розгорівся скандал довкола Клавдіївської фабрики ялинкових прикрас на Київщині, яка виробляла ялинкові кульки з логотипом армії Росії.

Про інцидент стало відомо від користувача Сергія Савченка, який під час екскурсії на фабриці 4 грудня, побачив неоднозначну продукцію та опублікував у Facebook відповідні фото та відео, пише BBC Україна.

"Малюнок, навіть якби хотів, не зможеш тепер розвидіти, бо на ньому ненависне тавро радянської зірки у супроводі слів "армия россии", - написав Савченко.

За 12 годин пост отримав понад 300 коментарів, його поширили понад 500 людей.

Вранці в суботу керівництво фабрики випустило окрему заяву від імені виконувача обов'язків голови правління Павла Гукасова. Гукасов вибачився за ситуацію і запевнив, що "весь тираж ліквідовано".

За його словами, ситуація взагалі стала можлива через те, що компанія активно працює на зовнішніх ринках, а "історично склалося так, що одним з ринків збуту продукції була Російська Федерація".

19191919 0fc01

Гукасов переконує, що від ринку не змогли відмовитися через «коротку сезонність бізнесу та в боротьбі за ринок з китайськими виробниками». А через економічну кризу і карантин «замовлення від російської сторони» залишались без уваги прямого керівництва.

«Ця конфліктна ситуація дала мені поштовх до зміни налаштувань системи і надалі всі замовлення будуть безпосередньо проходити цензурний та етичний контроль», – пообіцяв він.

І додав, що поділяє обурення громадськості. Втім, користувачів соцмереж це виправдання, схоже, не задовольнило. Під постом за кілька годин вже майже сотня обурених коментарів.

Відповідно до інформації на офіційному сайті фабрики, її заснували в 1948 році. Іграшки з Клавдієво продають в Німеччині, Швейцарії, Австрії, Франції, Італії, Литві, Латвії, США, Грузії.