6577677Рятувальники Львівщини перевіряють церкви на дотримання правил пожежної безпеки. Представників церков не штрафують, лише вказують на порушення та розповідають, як їх усунути. 22 грудня провели рейд на території Унівської Лаври.

Свято-Успенська Унівська Лавра є пам`яткою архітектури національного значення. На території комплексу є декілька споруд. Перевірку рятувальники розпочинають ще надворі, пише Суспільне. 

"Бачимо, що є змонтована система блискавкозахисту і на одній будівлі, і на іншій. Маємо два основні питання, на які звертається увага – під’їзні шляхи для нашої техніки і зовнішнє водопостачання – природня водойма, чи зовнішній водопровід", — розповідає головний інспектор відділу пожежної безпеки управління рятувальників у Львівській області Юрій Юренц.

e64349fe37279cbaНа території монастирського комплексу є природна водойма. Її рятувальники можуть використовувати для забору води. Однак додають, що поблизу мають бути позначки, а також на під'їзді — тверде покриття.

На території комплексу є два храми, один – кам`яний. Далі інспектори ідуть всередину. Настоятель розповідає, за останні 30 років пожеж там не було.

"Ми запалюємо тут в церкві парафінові чи воскові свічки, роблять це відповідні люди, призначені на кожен день, коли закінчується богослужіння, ці всі лампадки, всі свічки вони гасяться. Всі брати знають, що треба прикрити рукою, аби іскра не впала на килим чи щось, що може загорітися", — каже настоятель Унівської лаври ієромонах Макарій.

Є у храмі вогнегасники, електромережі – справні. За словами інспектора Юрія Юренца, у храмі частково не змонтували автоматичну систему сигналізації.

Це зауваження настоятель обіцяє виправити, каже, зараз якраз розробляють проєкт для її встановлення.

Далі йдуть перевіряти дерев'яну церкву поруч. За словами схимонаха Максима, який відповідає за протипожежну безпеку Унівської лаври, дерев'яний храм нещодавно обробляли спеціальнем протизаймистим розчином.

Рятувальники кажуть, найпоширенішими причинами виникнення пожеж у святинях є: коротке замикання електромережі, порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електромереж чи електроприладів, систем опалення, або ж нехтування правилами безпеки при використанні відкритого вогню.

Загалом в Львівській області є близько 2000 храмів, більше семи сотень є пам`ятками архітектури.