1488674270 4886fgd
фото ілюстративне з відкритих джерел
На Львівщині жителі сіл Скелівка, Глибоке, Засадка, що належать до Хирівської об'єднаної територіальної громади, згуртувалися довкола призначення на посаду сільського старости Гнатишак Галини, яка сьогодні є секретарем виконавчого комітету у Скелівській сільській раді.

Відповідне звернення та клопотання громадськість скерувала голові Хирівської ОТГ на Львівщині Королюк Мирославі.

132507231 690685391834817 1147724013366039318 n

Як зазначає Віктор Ковальчук, представник від ініціативної групи цієї громадськості, у Скелівці люди виступають проти, аби бути старостою продовжував працювати нинішній виконуючий обов'язки голови сільради Антошко Богдан.

Деталі цього сільського збурення і ситуації щодо обрання нового старости розповів для журналістки "Форпосту" уже вищезазначений Віктор Ковальчук, який також проживає у селі Скелівка.

- На нашу думку як громади, саме Гнатишак Галина є достойною кандидатурою на посаду старости, - коментує Віктор Іванович. - Той, хто керує сьогодні, - Антошко Богдан не має навіть вищої освіти, яка необхідна для роботи державним службовцем. Він керував 5 років селом і результати ми побачили. Звісно, ними невдоволені. Зокрема, діючий виконуючий обов'язки голови допустив ряд порушень в управлінні й передачі земельними ресурсами. 

Зі слів місцевого селянина і представника громади, кандидатка Гнатишак Галина працює у сільській раді Скелівки уже 11 років та володіє достатнім досвідом і важливими навиками, щоб очолити село. А ще - вміє працювати з людьми.

- Вона юридично обізнана, грамотна і розумна, - говорить селянин Ковальчук. - Ініціаторкою її призначення на посаду виступила місцева фермерка Лісновська Ірина. Вона змогла об'єднати довкола цієї ідеї інших жителів. 

Також, зазначає Віктор Ковальчук, за увесь період перебування на своїй посаді діючий в.о.голови села Богдан Антошко ні разу не зібрав громаду, щоб вислухати інформацію про актуальні питання та прозвітувати, проінформувати з позиції керівника, що відбувається у сільській місцевості, зокрема і на сесіях сільської Скелівської ради. Хоча, як зазначає сільський активіст, це важливо робити - проводити збори громади в селі - щоквартально. Відтак, Ковальчук розповідає, що йому стало відомо, що землю у селі хаотично безпоярдково розпродують, що суперечить закону. Він запевняє, що землі переходили і в підпорядкування наближеної фірми до чинного в.о.сільського голови - "Норбік Агрі". А в зв'язку з тим, що багато жителів померло, не було спадкоємців, землі не були приватизовані, то це створювало підгрунтя для певних "земельних"дій. "Зараз постало питання необхідності провести аудит землі. Саме цим буде займатися прокуратура, куди буде клопотання", - говорить місцевий житель Ковальчук.

Як зазначає представник громади Ковальчук, ще задовго до першої сесії Хирівської ОТГ й обрання Королюк Мирослави на посаду голови ОТГ, він з іншими жителями зустрівся із нею щодо подання пропозиції і бажання села, щоб його очолила Гнатишак Галина. У свою чергу, Королюк Мирослава згодилася приїхати в село і поспілкуватися з жителями, адже саме на сесії ОТГ її голова призначає сільських старост. Проте, окрім розмови, жодних дій зі сторони керівника об'єднаної громади, переконує Віктор Ковальчук, представник села Скелівка, не було. Не відбулася і зустріч селян з головою ОТГ. Відтак, уже відбулася перша сесія в об'єднаній територіальній громаді, де питання про призначення старости у селах Скелівка, Глибоке та Засадне відклали. Мотивували це тим, що потрібно дооопрацювати зміст і суть цього питання. А ще - "політичний ажіотаж" довкола цього питання, стверджує Ковальчук, був помічений саме Мирославою Королюк, нинішньою головою Хирівської ОТГ. Нинішньому ж в.о.голови сільради Богдану Антошко дали час доопрацювати до настання нового, 2021 року.

У розмові з журналісткою "Форпосту" Віктор Ковальчук відзначив, що його коментар і позиція - це відображення загальної думки громади, яка хоче бачити на посаді новообраного старости діючого секретаря сільради Гнатишак Галину. Загалом же, громада проти, щоб селом керував знову Антошко Богдан. А ймовірність його призначення все ж є.

Попередньо, як каже пан Віктор, сесія ради ОТГ мала відбутися 24 або 25 грудня. Проте, подальша інформація, коли ж призначать нового старосту і коли буде сесія, ще не відома. Також обов'язковою зустріч голови ОТГ з його односельчанами, аби зрозуміти детальніше ситуацію. 

Якщо не затвердять призначення їх кандидатки на посаду старости - Гнатишак Галини - громада сіл Скелівка, Глибока і Засадка, готова брати каструлі і транспорт, щоб їхати на акцію протесту у Хирів. Це питання селяни готові вирішувати на рівні влади Самбірського району, куди тепер входять їх села. 

Христина Пригода