6297176cb974ea9724 грудня відзначають 83-тю річницю з дня народження В'ячеслава Чорновола – засновника Народного руху України й борця за незалежність. Про це розповів Суспільному завідувач садиби-музею його імені Василь Стрижиус.

Дитинство та юність Чорновіл провів у Вільхівці на Звенигородщині. Там, у музеї-садибі зберігся одяг, книги, та чорнильниця, із якою він ходив до школи.

Його родичка Катерина Родіонова, розповіла, що В'ячеслава односельчани поважали:

"На нього казали "Славко". Славко – це була якась велич, це був якийсь страх".

За словами жінки, боротьба за незалежність обернулася для нього 17-ма роками таборів. Його родина теж натерпілася:

"До їхньої хати, у двір боялися тоді заходити люди. Слово "націоналіст" – це було страшне слово для всього села. Тут велося прослуховування, на горищі встановлювалися "жучки".04794769336d1ab2

"Нині про ті часи нагадують музейні експонати, але найбільше пощастило тим, хто знав цю людину особисто", – зауважив Василь Стрижиус. Із Чорноволом зустрічався двічі:

"Він розповідав, що хоче для України щасливе майбутнє. Що не тільки його, а багато й інших патріотів обмежують і стримують".

4af53628936293c0І хоч стати президентом Чорноволу не судилося, він виконав свою клятву: був вірний Україні до останніх хвилин життя.

Василь Стрижоус розповів, що за декілька місяців до своєї загибелі Чорновол написав: "Якби мене запитали чи жалкую я про те, як склалося моє життя в 15-річному арешті, я б відповів – анітрохи. Якби мені довелося починати життя спочатку, я б волів прожити його так, як прожив уперше".

Що відомо

В’ячеслав Чорновіл був дисидентом. За це 17 років провів у неволі. Потому домігся ухвалення Декларації про державний суверенітет та Акту про незалежність України.
У 1999-му був кандидатом у президенти. Вибори мали відбутися 31 жовтня. 25 березня Чорновіл загинув в автокатастрофі. Це сталося на 5-му кілометрі траси Бориспіль–Золотоноша. Автомобіль чоловіка врізався в "КамАЗ" із причепом, який розвертався посеред шосе. Чорновіл і його водій Євген Павлов загинули на місці. Чому сталася аварія – не з’ясували.