mul2 5db81ab285173Вчора, 24 грудня, депутати звернулися до Івано-Франківської обласної державної адміністрації щодо представлення до присвоєння звання Герой України Михайлу Мулику, пише Івано-Франківська Ратуша.

За відповідне звернення проголосували 37 депутатів.

Звання Герой України присвоюється громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або визначних трудових досягнень. Чи може бути більшим героїчним вчинком чи визначним трудовим досягненням аніж віддати 99 років свого життя боротьбі за вільну та незалежну Українську державу.

«Михайло Мулик – український громадський та військовий діяч, вояк дивізії «Галичина», в’язень радянських концтаборів, багатолітній голова станиці Галицького братства колишніх вояків 1-ї української дивізії Української Національної Армії, почесний громадянин Івано-Франківська, останній комбатант дивізія СС «Галичина» в Івано-Франківську Мулик Михайло Іванович (28.10.1920 р. – 25.01.2020 р.) присвятив все своє життя національно-визвольній боротьбі.Михайло Мулик народився 28 жовтня 1920 року в селі Горожанка, нині Монастириський район, Тернопільська область.

Його батько Іван був підстаршиною Українських січових стрільців. Ще у юності став членом юнацтва ОУН, а в 1937 році – членом Організації Українських Націоналістів. За її завданням у вересні 1943 року вступив до лав дивізії «Галичина». Служив радистом. Михайло Мулик – учасник битви під Бродами у липні 1944 року, у якій з 11 тисяч дивізійників врятуватися зуміли лише три тисячі бійців. Потрапив у радянський полон. Пережив два роки знущань в московській Луб’янській в’язниці. Радянський суд позбавив його волі на 10 років і ще на п’ять – пораження громадянських прав. Покарання відбував на вугільних шахтах у Московській області та в Республіці Комі. Остаточно із заслання повернувся 1958 року. Оселився у Станіславі, тепер – Івано-Франківськ. Працював бухгалтером у виробничому об’єднанні «Прикарпатліс». 1989 року вступив до культурно-наукового товариства «Рух».1991 року організував Товариство політичних в’язнів і репресованих. У 2017 році отримав звання Почесного громадянина Івано-Франківська. Михайло Мулик написав вісім книжок про український визвольний рух. Помер 25 січня 2020 року в місті Івано-Франківську. Похований на Алеї слави міського кладовища.

У відповідності до діючого порядку звертаємось до Івано-Франківської обласної державної адміністрації підтримати ініціативу та підготувати необхідне подання Президентові України про присвоєння звання Герой України Мулику Михайлу Івановичу», - сказано у документі.