1444746068 photoУ квартиру, де проживає мама із чотирьма дітьми, прийшли невідомі, які представилися представниками соцслужби. Виявивши у помешканні собак та котів – почали погрожувати, що заберуть дітей, бо і так, мовляв, живуть у неналежних умовах. Про це розповів львівський волонтер Ігор Сайко.

«Держава мамі виділяє на тих 4 дітей аж 3 тисячі гривень допомоги. Прийшла ця служба з «соціальної допомоги» в квартиру. А там – 4 собаки, 4 коти і акваріум малесенький з рибками. Опа! Ми даємо вам гроші на дітей, а ви мабуть їх витрачаєте на тварин. Ми у вас забираємо або дітей, або тварин. Викликають когось, ніби ЛКП "Лев". Ті вриваються в квартиру, пробують забрати собак, - розповідає Ігор Сайко. - Вівчарок – страшнувато, а от спаніельку схопили за нашийник і тягнуть. Рана на горлі у собаки після цього. У найменшої дитини починається істерика від гвалту т.з. «соціальних» помічників і трьох гицлів, які приїхали за тваринами та увірвались в квартиру. В одного – ласо, в другого в руках пістолет!!! Збігаються сусіди та встають на захист родини. Сім’я – нормальна! Не багата. Але раду собі дають. Не алкаші, не притон».

За словами Ігоря Сайка, невдовзі «ці «соціальні» працівники з тими гицлями нібито з ЛКП "Лев" – втікли. Але обіцяли повернутись завтра і забрати або тварин, або дітей».

«Кидаю все і їду до Тетяни (мама). По дорозі набираю директора ЛКП "Лев" Оксана Кошак. Бо знаю, що вони на територію підприємства зайти не можуть, а тут – «увірвались в квартиру зі зброєю і почали ловити собак». Пані Оксана нічого про це не знає, не припускає навіть подібного. Забігаючи наперед скажу, що на зв’язку ми були цілий цей вечір. Вона підняла на ноги всіх працівників ЛКП, хто хоч якось теоретично міг би бути причетний. Ніхто на Сихові не був. І допустити таку поведінку тим більше не міг. Потім ми разом провели ще розслідування. ЛКПешники – у спецодязі з логотипами та назвою. Ці троє – були без жодних розпізнавальних знаків на невідомій машині», - продовжує Ігор Сайко.

Волонтер розповів, що тварини в помешканні цієї сім’ї – врятовані від загибелі. «Найстарша собака у них з цуценяти. Багато років тому її маму збила машина. Тетяна забрала маму з цуциками. Всіх роздала одна дівчинка залишилась. Мама давно померла за віком. Наступна собака Брюховицька. Мала півтора місяці коли її забрала Тетяна. Традиційне оголошення «Кому цуцика, бо вб’ю». Тетяні цуцика. Третю собаку у 2 денному віці (з пуповиною і т.д.) просто «добрі люди» підкинули їй під двері. Виходила. Остання – село під Львовом. Збита машиною на трасі. Кілька днів там так і була. Ледве пересувалась по стоянці для фур. Шансів на виживання – не було. Теж Тетяна поїхала і забрала. Четверо котів – історії якісь такі самі. Бачив документи на собак. Бачив рентгени та обстеження у Кості Луценка. (У однієї собаки вроджені проблеми з лапою). Розмовляв з сусідами, які всіляко підтримують Тетяну і по можливості допомагають. Нормальна, не багата сім’я. Не байдужа до чужого горя. Яка знає, що таке кожна копійка. Так, може економить на євроремонтах, але тварини проглистовані, від кліщів оброблені. Діти – гуляють з собаками. Тішаться. Кожне має «свою», - розповідає волонтер.

Ігор Сайко не розуміє та обурений, на яких підставах люди, що з тої «соціальної допомоги», що ті троє гицлів увірвались в приватну квартиру п. Тетяни і почали чинити там безлад, відловлювання тварин тощо. «Один – взагалі тримаючи в руках зброю! При дітях!, - шокований Ігор Сайко. - Що це за невідомі особи «з ЛКП Лев» без жодних посвідчень та розпізнавальних знаків безчинствували там в квартирі поранивши собаку та довівши дитину до істерики. Реально. До речі, перший, хто прийшов на допомогу дитині, поки мама оборонялась від тих гицлів і «соціальних нелюдей» - собаки! Малий лежав на землі, кричав і плакав від страху. Собаки – обступили, почали облизувати, скавуліти».

Водночас, Ірина Маруняк, Голова Сихівської РДА оперативно відреагувала на цю ситуацію і запевнила: вказана інформація ніяким чином не пов'язана з діяльністю відділу у справах дітей Сихівської районної адміністрації. «Жоден працівник адміністрації не вчиняв дій, описаних в поданій інформації. При втручанні в особисте життя та вчиненні будь-яких правопорушень відносно вказаної сім'ї, рекомендую родині звертатися у правоохоронні органи», - додала Ірина Маруняк.

Також, за словами Ігоря Сайка, дуже активно у з'ясування ситуації включився місцевий працівник поліції, АТОшник Назар Островський. «Вже зранку був у п. Тетяни. Відвідали і Сихівську соціальну службу, і відділок поліції. Свого роду, навіть відбулась імпровізована очна ставка п. Тетяни з працівниками соціальної служби. Є там люди, які були у неї раніше, яких вона впізнала і жодних претензій не має. А от візитерів, що вилучали дітей/собак там НЕМАЄ! Тобто, що це за "соціальна служба" і що це за "ЛКП Лев" приходило до неї в квартиру - не відомо. Хто це був, що в образі посадовців Сихова, що в образі працівників ЛКП Лев і з якою метою все це відбулось - на разі, так і не зрозуміло», - розповідає Ігор Сайко.

Стосовно ситуації уже написана заява в поліцію. «Закликаю всіх - що б кому Ви не були винні, що б не натворила дитина, що б не сталось - не впускайте невідомих людей у свої домівки! Питайте документи. Записуйте прізвища. Фотографуйте. Викликайте поліцію», - застерігає львівський волонтер.

P.S«Тетяні і її підопічним не завадить їжа для котів та собак. Найстарша кішка – має початок проблем з вухами. Її б обстежити допомогти (Сихів). Собак я чіпую. Щоб не лише адресники мали. Зареєструвати їх теж потрібно. Ну і щеплення всім планові. Щоб хоч до цього не домахувались ці «соціальні» працівники. Хоч зараз це їм було абсолютно байдуже», - Ігор Сайко.