1343062037 detiБезпритульні собаки й коти, чисельність яких у Львові та області постійно зростає, плюс гори сміття, які з кожним днем стають усе вищими і в яких риються нещасні тварини, шукаючи їжу, – все це породило серйозну медико-соціальну проблему: в нас зростає кількість хворих, в яких діагностують паразитарне захворювання токсокароз.

Джерелом інвазії, як повідомила у коментарі Олександрі Баландюх, журналістці «Львівської газети» Мар’яна Сидор, лікар-паразитолог ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», є хворі на токсокароз домашні улюбленці, багато з яких уражені цією хворобою, що заразилися нею від бездомних тварин. Але найприкріше те, що від домашніх собак і котів захворювання може передатися дорослим і, головне – дітям. Адже бездомних тварин можна побачити на подвір’ях шкіл, дитячих садочків, на ігрових майданчиках, у парках, скверах та в інших місцях, які призначені для відпочинку. Саме тут діти й дорослі можуть заразитися токсокарозною вісцеральною личинковою формою.

Тохосаra саnis (собача аскарида) паразитує в організмі собак, але уражає й котів. Термін життя статевозрілої особини в кишківнику тварин – 4-6 місяців. Щодоби самка відкладає близько 200 000 яєць. Як правило, в кишківнику собак паразитує декілька (до десятків і сотень) дорослих статевозрілих особин. Щоб стати небезпечними для здоров’я людини, яйця мають визріти в сприятливих ґрунтових умовах (вологість 80% і температура вище 12ºС). А на Львівщині ці природні умови є з весни до осені. У ґрунті яйця токсокар тривалий час зберігають життєздатність та інвазійність, а у фекаліях залишаються життєздатними і можуть викликати хворобу понад 2,5 року.

Фактором зараження людини, як пояснила Мар’яна Сидор, є недотримання правил особистої гігієни: брудні руки, погано вимиті овочі, городня зелень, предмети побуту, харчові продукти, що забруднені ґрунтом або пилом, який містить яйця паразитів.

До групи підвищеного ризику, за словами лікаря-паразитолога, у першу чергу входять діти. Адже вони граються в пісочниці, збирають квіти, гладять домашніх тварин, де перед ними гуляли хворі собаки. Тож якщо у дітей стійкі алергічні прояви, іноді з ураженням внутрішніх органів (переважно легень), і причину їх важко зрозуміти, то це може свідчити про зараження личинками токсокар.

Паразити можуть уражати різні органи та системи людини, тож у більшості випадків це захворювання потребує уваги не тільки лікарів широкого профілю – педіатрів, терапевтів, інфекціоністів, а й вузькопрофільних фахівців – окулістів, невропатологів. Найчастіше при токсокарозі спостерігаютья незначне, але постійне підвищення температури тіла (субфебрилітет), еозинофілію (збільшення в крові еозинофільних лейкоцитів, які реагують на наявність паразитів в організмі), респіраторні симптоми, алергічні прояви, астматичні напади, ураження очей.

Діагностувати токсокароз може лікар на підставі клінічних симптомів та імунологічних досліджень. Виявити збудника токсокарозу в калі людини неможливо.

Оскільки на токсокароз найчастіше хворіють коти й собаки, Мар’яна Сидор радить скрупульозно дотримуватися гігієнічних та ветеринарних вимог догляду за тваринами й особистої гігієни, особливо це стосується дітей. Беручи додому тварину, необхідно перевірити її на наявність гельмінтів у ветеринарній клініці. І хоча б раз на рік обстежувати у ветеринарного лікаря.

Собак потрібно вигулювати лише у спеціально відведених для цього місцях, а якщо таких нема, то в місцях, де не граються діти. Треба уникати контакту домашніх тварин з бездомними собаками і котами, від яких домашні улюбленці часто заражаються токсокарами й іншими небезпечними для них та людини захворюваннями. Дитячі майданчики, парки, сквери тощо треба захищати від доступу тварин. А пісок у пісочницях – періодично міняти.

Інший спосіб боротьби з токсокарозом – не допустити попадання яєць токсокар в організм людини. Зелень, овочі та фрукти, які вживають сирими, необхідно добре мити в проточній воді, а потім занурювати на 3-5 секунд в окріп. Дітей з раннього віку слід привчити після прогулянок обов’язково мити руки, а також перед їдою, після відвідування туалету, контакту з собакою чи котом.

Торік на Львівщині токсокароз було діагностовано у 15 осіб, здебільшого дітей, цього року маємо вже вісім випадків.