render forwardЖитлове приміщення – це будь-яке приміщення, пристосоване для життя людини, відповідно до законодавства.

Регламентуються параметри житлоплощі таким документом, як Державні будівельні норми, або ДБН в акті 2.2-15-2002, пише Ріел.

Наприклад, у приміщенні повинні забезпечити виконання таких умов:

висота не менше як 2,5 м;
площа санвузла від 3,8 м;
обладнання вентиляцією;
підключення до комунальних послуг.

Крім того, є вимоги до рівня шуму, електромагнітних полів, вібрації, санітарних і гігієнічних норм. Список довгий, прописано навіть товщину стін і матеріали, з яких вони зроблені. Це одна з причин, через яку житлові висотні будинки зводять довго і ціна квадратного метра в них висока, на відміну від комерційних площ і будівель.

Відповідно, житловий фонд – це всі приміщення, в яких, згідно з нормами закону, може проживати людина. Сюди належать усі форми власності і типи приміщень: від звичайних квартир до гуртожитків, готелів і навіть будинків для людей похилого віку. Під час здачі об'єкта після будівництва всі вони проходять перевірку профільними органами і комісіями та визнаються придатними для життя.

render okland 2
ЖК Оk'Land від Корпорації Нерухомості РІЕЛ
Переведення нежитлових приміщень у житлові

Питання про таке переоформлення виникає у власників комерційних площ досить часто. Іноді навіть самі забудовники продають приміщення, що з самого початку призначені під квартири, як нежитлові, щоб зменшити їх вартість або ще на етапі будівництва заощадити на матеріалах і дотриманні вимог. А оформленням приміщення як житла займається вже сам власник за необхідних доопрацювань. Так, перевести в житловий фонд найчастіше хочуть:

студію;
апартаменти;
майстерню.

Вони можуть розташовуватися в житловому будинку, але за документами бути непридатними для житла. Важливо розуміти, що маніпуляції з документами є зміною цільового призначення приміщення. І щоб провести його правильно, треба докласти певних зусиль. Зате нагородою стане можливість оформити там місце реєстрації та жити на цілком законних підставах.

render nordica 1
ЖК Nordica Residence від Корпорації Нерухомості РІЕЛ
Порядок переведення нежитлового приміщення в житлове

Для цього, швидше за все, доведеться провести модернізацію приміщення. Або навіть перепланування, тому що і до нього є вимоги у житлових приміщень. Якщо будівельні роботи вже проведені, то треба зібрати пакет документів. До нього входять:

заява про зміну цільового призначення;
копія документа, яким балансоутримувач повідомлений про переведення в інший фонд;
копія паспорта та ІПН власника приміщення;
копія документів для підтвердження прав на володіння квадратними метрами;
копія техпаспорта самої площі, що переводиться, і план усього поверху;
за бажання серйозно змінити приміщення – проєкт робіт;
фотографії.

Цей пакет треба занести до Центру надання адміністративних послуг. Звідти його відправлять до Департаменту містобудування, де й ухвалюється рішення про переведення в житловий фонд або про відмову. Відповідь передається в ЦНАП, а потім особі, яка надала документи.

Відзначимо два нюанси. По-перше, термін розгляду документів займає приблизно два місяці. По-друге, список документів може відрізнятися в різних містах України. Це залежить від генерального плану міста та планування забудови.

Випадки відмови

Іноді переведення з нежитлового в житлове може виявитися проблематичним. Складнощі виникають, якщо об'єкт не відповідає вимогам житлоплощі. Експертиза документів може зажадати реконструкції. Процедура після відмови в департаменті містобудування має такий вигляд:

треба отримати дозвіл на реконструкцію;
оформити новий технічний паспорт;
отримати право власності ще раз.
Якщо ж у реконструкції відмовлено, то перехід у житловий фонд неможливий. Таке трапляється, наприклад, із підвалами, які взагалі не призначені для житла.

render forward
ЖК Forward від Корпорації Нерухомості РІЕЛ
Особливості нежитлових приміщень у новобудовах

У нових будинках можна постраждати через нечесність забудовника. У таких випадках під виглядом житлової квартири продають нежитлові приміщення. Переведення їх у потрібний фонд може зайняти певний час або взагалі виявитися неможливим. Щоб уникнути таких ситуацій, треба перевірити забудовника або рієлтора:

в документах на площу має бути написано «квартира» або «кімната»;
якщо записано як апартаменти, студія, смартквартира, то, швидше за все, приміщення є нежитлове;
перевірити листа зі схваленням від Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Це найефективніші способи для визначення фонду приміщення.