0p9b3885 scaled55Двадцятирічна Яринка зі Львівщини – бойовий медик у гірсько-штурмовій роті, єдина дівчина у підрозділі. Бронежилет вагою 16 кілограмів, ще важчий рюкзак із медикаментами, автомат, біг нарівні з чоловіками, пише armyinform.

Днями юна дівчина допомагала евакуювати тіло загиблого… Воїни, які спочатку дивувалися: «І де Яринка бере сили?», вже давно бачать у ній не просто дівчину, а відважного побратима, і з повагою тиснуть руку.

Ярина за цивільною освітою перукар і майстер манікюру. Зізнається, що робити жінок красивішими – місія, звісно, важлива, та все ж їй більше до душі порятунок чоловіків… Дівчина пригадує, що просто дивитись новини в якийсь момент стало нестерпно боляче, та й запитання «А раптом стану корисною?» не давало спокою. Тож і вирішила кардинально змінити фах. У свої 19 із перукаря Ярина перекваліфікувалась на бойового медика.

Медичної справи я навчалась у Десні, в центрі тактичної медицини, ‒ пояснює Ярина. – Навчання було не для «галочки», а дійсно потужне, із британськими інструкторами, серйозною практичною фазою. Після навчання мені запропонували двотижневу відпустку, та я була настільки зарядженою, що попросилась одразу на передову!

КСП роти, де служить дівчина, – близько до ворожих позицій, тож тут регулярно чути «приходи», зокрема із забороненого озброєння. Та дівчині й тут не сидиться, під час загострення обстановки вона буквально не виходить з того чи іншого ВОПу. Каже, хвилюється не за себе, а за хлопців.0p9b3864 scaled e1623830782654999

Важкий наплічник із усім необхідним для порятунку побратимів завжди напоготові. А як тільки є вільна годинка, дівчина ще й проводить тренування із хлопцями.

До занять, до речі, ставляться серйозно. Нерідко й самі підходять, просять нагадати, як саме використовувати ті чи інші елементи. Кожен із хлопців повинен володіти навичками надання першої медичної допомоги. Якщо вчасно зупинити кровотечу тим же турнікетом, я матиму час, аби врятувати побратима, ‒ коментує Ярина. ‒ У нашій роті багато досвідчених воїнів, які вже бачили і кров, і поранених, і загиблих, і зовсім молодих хлопців. Та я впевнена в кожному із них, кожен зробить усе можливе для того, із ким опиниться на полі бою.