9d1c61251e48d79c5ae4db05e4c4808d6da3cbd0Постачання вакцини, відкриття нових пунктів щеплень, сертифікат про вакцинацію та статистика щеплень - найпопулярніші теми новин про вакцинацію у львівських онлайн-ЗМІ. Джерелами для матеріалів у більшості випадків є місцеві, державні органи влади або ж колеги з інших медіа.

Зазвичай видання публікують від 2 до 4 новин на тему вакцинації в день і дуже рідко не має жодного матеріалу на цю тему, що може свідчити про те, що ця тема актуальна для регіону.

Такі результати моніторингу ІМІ п’яти онлайн-медіа Zaxid.net, Вголос, Твоє місто, Львівський портал та 032. Загалом проаналізовано 1004 новини, опубліковані з 7 по 11 червня включно. Із загального числа матеріалів 62 матеріали, або 6,2% безпосередньо стосувалися вакцинації.

З 62 публікацій - 19 надруковані на сайті “Zaxid.net”. Хоча це найбільша кількість матеріалів про вакцинацію, але від загальної кількості матеріалів на сайті це число становить 5,4%. Журналісти подавали статистику вакцинованих в Україні у конкретний день, дані скільки львів’ян отримало щеплення за вихідні в центрі вакцинації на стадіоні “Арена Львів”, писали про відкриття нових центрів вакцинації, доставку вакцини в область та Україну, пояснювали чим відрізняється свідоцтво про вакцинацію від ковід-паспорта. Також на сайті можна знайти новини не лише про Львівщину, а й про відкриття першого центру вакцинації в Івано-Франківську та про старт масового щеплення у Луцьку. Низка новин є і на міжнародну тематику. Наприклад, про те, що Іспанія і Євросоюз відкриють кордон для вакцинованих, США та Британія нададуть вакцини бідним країнам, а також прохання України поділитися вакциною Німеччину.

16 новин про вакцинацію написали журналісти видання “Львівський портал”. І хоча це на 3 матеріали менше, ніж у видання “Zaxid.net”, але у відсотковму співвідношенні ця цифра більша, а саме 9% матеріалів від загальної кількості у стрічці. По 5 новин було про відкриття і роботу нових центрів вакцинації в області, а також статистика щеплень в Україні та області. Інші матеріали на теми постачання вакцини в країну та на Львівщину або про те, як отримати свідоцтво про вакцинацію.

Решта три видання, які потрапили у моніторинг ІМІ, опублікували по 9 матеріалів. На сайтах “Твоє місто” та “032” - це 6,6% від загальної кількості новин. Найменша частка матеріалів про вакцинацію була у видання “Вголос” - 4,5%.

Сайт “Вголос” писав про відкриття нових центрів вакцинації, кого і якою вакциною у них щепитимуть, про те, що Львівщина отримає нову партію “AstraZeneca”, про визнання сертифікатів про вакцинацію і де їх отримати.

Три з 9 новин видання “Твоє місто” було про центри вакцинації. Інші - про доставку 60 тисяч доз “AstraZeneca” на Львівщину, 117 тисяч доз “Pfizer” в Україну, про відкриття Іспанією кордонів для вакцинованих, визнання Угорщиною українського паспорту вакцинації та як його отримати, а також як і де можна отримати другу дозу вакцини від коронавірусу.

Журналісти інтернет-порталу “032” найбільше писали про відкриття центрів вакцинації, де вони працюватимуть і як добратися. На цю тему опубліковано 5 з 9 матеріалів. Інші новини - про поставку в область вакцини“AstraZeneca”, в Україну - “Pfizer”, а також де отримати свідоцтво про вакцинацію.

У 55% публікацій журналістів джерелами для були сайти та пресслужби МОЗ, Львівської міської ради, обласної адміністрації, Держприкордонслужби, брифінги заступника міського голови Львова Андрія Москаленка, регіонального координатора з питань вакцинації проти коронавірусної інфекції у Львівській області Олега Когута, соцмережа Міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, пресслужба фонду “ЮНІСЕФ” та колеги з українських і міжнародних ЗМІ. Лише сайт “Вголос” публікував окремий матеріал-думку голови Національної групи експертів з питань імунопрофілактики Федора Лапія, що дітей вакцинувати не потрібно.

Матеріали, які базуються на офіційних повідомленнях від державних установ, посадовців, можуть свідчити про те, що журналісти намагаються подавати читачам перевірену інформацію і не мають бажання нагнітати чи хайпувати на важливій темі. Це - офіційні звіти про вакцинацію, анонси та новини. Власних ексклюзивних матеріалів журналістів з використанням експертних думок, аналітики впродовж аналізованого періоду не було. Однак, мусимо зазначити, що в попередні тижні журналісти все ж готували щонайменше репортажі з пунктів вакцинації, публікували блоги медиків, посадовців про вакцинацію.

У підсумку, проаналізовані львівські медіа майже щодня пишуть хоча б по дві новини про вакцинацію, іноді 3-4 матеріали на день. Дуже рідко в стрічці не має жодної новини з тематики вакцинації. Також є низка новин, у яких львівські ЗМІ згадують про вакцинацію побіжно. Наприклад, одним реченням у матеріалах про коронавірус в іноземних країнах. Зазвичай, це статистика про кількість вакцинованих. Або ж як журналісти видання Zaxid.net у матеріалі “Цифрова пандемія”, пишуть про те, як боротися з дезінформацію загалом і під час коронавірусу. А в кінці матеріалу наводять перелік офіційних сайтів, де можна перевіряти міфи і фейки про COVID-19 та вакцинацію.

Мар'яна Сич, регіональна представниця Інституту масової інформації у Львівській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.