taxes kravchuk large 1024x462Органи ДПС посилюватимуть контроль за найбільш ризиковими платниками.У інтерв’ю пресслужбі заступниця начальника ГУ ДПС у Львівській області Марія Мельник прокоментувала можливість позапланової документальної перевірки платників податків на період карантину та розповіла, як дізнатися, чи запланована перевірка підприємства у 2021 році та чи є підстави для її проведення, пише Діло

“Відповідно до згаданої постанови дозволено проведення документальних позапланових перевірок суб’єктів господарювання реального сектору економіки, які сформували податковий кредит за рахунок оформлення ризикових операцій з придбання товарів/послуг (із переліку ризикових платників податків, визначених в межах роботи Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету України, утвореної відповідно до Постанови Верховної Ради України від 24.04.2020 р. № 568-ІХ), позапланових документальних перевірок, необхідність для проведення яких виникла за результатами розгляду скарг на дії чи бездіяльність контролюючих органів щодо неправомірного нарахування грошових зобов’язань платників податків”, – розповіла Марія Мельник.

Вона також додала, що “крім цього позапланову перевірку ДПС може здійснити за зверненням самого платника податків із запитом на проведення перевірки; а також перевірку в частині порушення законодавства про виробництво, використання, ліцензування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”.

До того ж, під час проведення позапланової перевірки з’ясовуються лише ті питання, на підставі яких така перевірка була призначена. Ці нюанси прописані у направленні на позапланову перевірку.

Щоб дізнатись, чи запланована перевірка підприємства у 2021 році та чи є взагалі підстави для її проведення, можна зайти на офіційний вебсайтДПС, де оприлюднено (оновлений станом на 23.04.2021 р.) План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2021 рік.

“Нагадаю, що за Законом №466 у зв’язку з карантином внесення змін до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на поточний рік допускається не частіше одного разу в першому та одного разу в другому кварталі такого року, крім випадків коли зміни пов’язані із змінами найменування платника або виправлення технічних помилок.

Документальна перевірка платника, який був включений до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на поточний рік внаслідок внесення змін у такому році (інших ніж зміни найменування платника, що вже був включений до плану-графіка, або виправлення технічних помилок), може бути розпочата:

не раніше 1 липня поточного року в разі внесення змін у першому кварталі такого року;
і не раніше 1 жовтня поточного року в разі внесення змін до плану-графіка у другому кварталі такого року.
Про проведення планової виїзної перевірки платник податків має бути повідомлений не пізніше ніж за 10 календарних днів до її початку і таке повідомлення може направлятися в електронній формі через електронний кабінет платника податків, з дотриманням вимог ст. 42 ПКУ”, – додала Марія Мельник.

Вона також зазначила, що кількість перевірок платників податків зменшується з року в рік. Податкова служба застосовує ризикоорієнтовану систему відбору платників до перевірок.

До плану-графіка відбираються платники податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи.