original 126zНа Львівщині від початку року зареєстровано вісім випадків гострого млявого паралічу – захворювання, яке схоже за симптоматикою на поліомієліт. Млявий параліч – це захворювання, яке вражає спинний мозок, викликаючи слабкість в одній чи більше кінцівках.

Про це у коментарі NTA повідомила головна епідеміологиня Львівської області Наталія Іванченко-Тімко.

Епідеміологиня зазначила, що на Львівщині останній випадок поліомієліту був зафіксований у 1986 році.

«А ось ці випадки підозри на гострий млявий параліч, то, за нормативними розрахунками, на Львівщині щороку в середньому виявляють від 10 до 12 таких випадків. Всі пацієнти обстежується на наявність поліовіруса. Але, на щастя, від 1986 року його виявлено в області не було», – розповіла Наталія Іванченко-Тімко.

За її словами, від початку року на Львівщині зафіксовано вже вісім випадків гострого млявого параліча.

«Якщо у будь-яку лікарню потрапляє дитина віком до 15-ти років з порушеннями функцій руху без розладів чутливості, а також якщо є неврит однобічного лицьового нерва, то такі люди у плановому порядку здають кал два рази з інтервалом 24 години. Його досліджують на предмет наявності поліовірусу. Це робиться для того, щоб на території щось не пропустити і знати, якщо дійсно щось виявляється. Власне, таким чином був виявлений в Україні випадок поліомієліту», – зазначила епідеміологиня.

За її словами, поліовірус поширюється від людини до людини – через заражену їжу, воду, а також повітряно-крапельним шляхом.

Вакцинація проти поліомієліту проводиться немовлятам у віці 2 і 4 місяці інактивованою поліомієлітною вакциною, в 6 і 18 місяців, 6 і 14 років – живою вакциною.

«Живу вакцину використовуємо у вигляді крапельок для того, щоб створити і загальний імунітет, і імунітет у кишківнику», – пояснила Наталія Іванченко-Тімко.

Ситуація зі щепленнями

Вона розповіла, що, на жаль, багато батьків відмовляються від вакцинації своїх дітей, що є неприйнятним для цивілізованої країни.

«Хтось до року не вакцинує дітей, а хтось починає пізніше вакцинуватися… Це завжди погано, тому що такі діти становлять групу ризику. Батьки пишуть відмови: мовляв, що це шкідливо для здоров’я, що це «чіпування», втручання у їхні особисті справи… Зрозуміло, що така поведінка є неприйнятною. Адже цивілізований світ давним давно довів, що вакцинація – це єдиний шлях побороти цю хворобу. І у цивілізованих країнах від цього ніхто не відмовляється, оскільки іншого способу немає», – зазначила епідеміологиня.

Як підкреслила Наталія Тімко, зупинити хворобу можна лише тоді, коли кількість вакцинованих буде не менше 97% населення.

Зазначимо, що в Україні рівень охоплення щепленнями від поліомієліту дітей до 1 року (поліо-3) за 8 місяців 2021 року — 53,0 %.

Низькі рівні в наступних областях України: в Херсонській- 40,7 %, Івано-Франківській — 42,2 %, Закарпатській — 43,1 %, Запорізькій — 46,2 %, Харківській — 46,5 %, в Одеській та Київській областях — 47,5 %. У Чернівецькій та Львівській — по 48,5 %, у Рівненській — 48,9 %.

В Україні є достатня кількість ефективних вакцин, які закуплені за кошти державного бюджету. Вакцинувати від поліомієліту потрібно з народження малюка.

МОЗ закликає батьків вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту і надолужити пропущені щеплення.

Довідка

Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

За оцінками ВООЗ, розповсюдження вірусу припиниться, якщо вакцинувати достатню кількість людей у країні – понад 95%

Симптоми: в більшості випадках хвороба спершу перебігає непомітно, що погіршує шанси хворого на одужання, потім з’являються ознаки, які носять різний характер, що залежить від форми вірусу. Інкубаційний період хвороби становить 2–35 діб, частіше 1-2 тижня.