188017 2020202020202020 960x380 0У Львові демонтують радянський орден «Вітчизняна війна» із Марсового поля, що поблизу Личаківського кладовища. Також оголосять архітектурний конкурс, аби визначити, як надалі розвиватиметься ця територія. Рішення прийняли сьогодні, 8 жовтня, під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради, пише Твоє місто.

Орден – зірку із серпом і молотом – демонтують впродовж місяця. Про це у коментарі Тvoemisto.tv розповів перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. Його перевезуть у музей «Територія терору». Демонтажем займеться ЛКП «Музей «Личаківський цвинтар».

Радянська влада встановила орден на місці військового цвинтаря, там були поховані солдати I Світової війни та Січові Стрільці. Як розвиватиметься територія у майбутньому, вирішать після архітектурного конкурсу.

«Управління архітектури проведе конкурс щодо концепції цієї території, щоби ми зрозуміли, як вона буде розвиватись, потрібно її переосмислити. На архітектурний конкурс потрібно кілька місяців», – зазначив Андрій Москаленко.

Рішення про демонтаж ордену прийняли цього року у липні. Тоді МЗС Росії надіслало ноту протесту з цього приводу.

Додамо, що Марсове поле – це радянський військовий меморіал, що розташований на вулиці Мечнікова у Львові. Раніше тут був військовий цвинтар вояків австрійської армії та союзників, які загинули у Першій світовій війні. До 1927 року на полі було майже п’ять тисяч окремих могил. У 196-1947 роках тіла ексгумували, а на цьому місці облаштували кладовище для солдатів СРСР. У 70-х роках минулого століття на Марсовому полі створили меморіал та перепоховали жертв радянського терору з Замарстинівської в’язниці.