ugarnyy gazСтаном на 20 жовтня у Львові вже зафіксували 42 випадки отруєння чадним газом, внаслідок яких постраждали 99 людей (32 дітей), із них 5 людей загинули. У мерії провели брифінг та розповіли про правила користування газовими приладами Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.

Керівник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міськради Віктор Іваніцький зазначив, що причиною усіх отруєнь було недотримання мешканцями правил користування газовими приладами, порушення тяги через герметичні вікна та електровитяжки.

"Чадний газ утворюється тоді, коли у приміщенні бракує повітря. Мешканці замінюють двері і вікна на герметичні, і це зумовлює брак свіжого повітря, тому починає утворюватися чадний газ, який є отруйним для організму людини при дуже невеликих концентраціях", - зазначив Віктор Іваніцький.

Основні правила безпечного користування газовими приладами - притік свіжого повітря у приміщення, де є прилади для опалення - через вікно, через двері і через вентиляційний канал, який має бути постійно прочищений, і в якому має бути відповідна тяга, щоб відпрацьовані гази виходили в атмосферу.

Там, де встановлені прилади з димовідводом продуктів згоряння в комин, тобто газові котли чи колонки, цей комин також має бути чистим. У жодному разі в таких приміщеннях не може бути електричних вентиляторів. Якщо одне з таких правил недотримане, то у приміщенні починає утворюватися чадний газ і стається біда. Для того, аби убезпечити себе, є газосигналізатор, що дає світлову і звукову сигналізацію, коли є витік природнього газу чи утворився чадний газ.