RIAN 6252609.HR pic4 zoom 1500x1500 57743 1024x576За останній тиждень на Львівщині різко зросла захворюваність на коронавірус. Станом на ранок 25 жовтня у Львові та на Львівщині підтверджено 173360 випадків інфікування коронавірусом, з яких 4402 – летальні. За минулу добу лабораторні центри провели 2805 ПЛР-тестів. 

Головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко – Іванченко розповіла журналістам “Діла” про зростання захворюваності на коронавірус, масову вакцинацію, штам “Дельта”, а також чи опиниться Львівська область в найближчий час у “червоній” зоні.

Чи збільшилося навантаження у львівських лікарнях за останній тиждень, адже кількість інфікованих стрімко зросла?
На сьогоднішній день є низка лікарень, які передбачені для госпіталізації хворих на COVID-19. Ситуація є напруженою, але не критичною. У нас є лікарня Львівської залізниці, обласна клінічна лікарня, Золочівська лікарня, які вже готові, але ще не почали приймати хворих на коронавірус. Станом на 23 жовтня у стаціонарах знаходиться 2935 хворих, це є 59,9% зайнятості COVID-ліжок. У реанімаціях перебуває 199 пацієнтів, з них – 54 на апараті ШВЛ.

Які є ускладнення у пацієнтів хворих на коронавірус?
Найчастіше – це запалення легень (пневмонія), також спостерігається міокардит (запалення серцевого м’яза), порушення роботи функції нирок, серцево-судинна, дихальна недостатність.

Санітарна лікарка Львівщини зазначила, що після перенесення коронавірусу у людей спостерігається депресивний стан, зниження пам’яті, уваги. Частина людей помічають підвищену роздратованість.

Чи траплялися на Львівщині випадки повторного захворювання на COVID-19?
Так, такі випадки є. Точної статистики немає, але в ручному режимі коли попадає прізвище людей в програмі, яких ми фіксуємо, то їх понад 600 осіб, які повторно захворіли на коронавірус.

Львівська область опинилася у трійці лідерів серед регіонів України за темпами вакцинації. Чому саме зараз люди почали так хутко вакцинуватись?
В першу чергу – це наказ МОЗ, який визначив перелік установ, організацій, професій, які мають бути обов’‎‎‎язково вакциновані, які підтвердили постановою Кабінет міністрів України. Це різко активізувало людей, адже якщо вони не будуть вакциновані, то не зможуть працювати в такому режимі, як раніше. Окрім того, посилили обмежувальні заходи: транспорт, відвідування масових заходів, а також інших міст загального користування. Кожних три дні робити ПЛР-тест, напевно, не кожному по кишені, тому це і спонукало людей вакцинуватись.
Ще був зафіксований такий факт, що на Львівщині в один момент 65 людей потрапили в статистику летальних випадків від коронавірусу за добу, і це також для багатьох було більшим поштовхом вакцинуватись, щоб жити.

Чи не порушує свободу вибору людини примусова вакцинація?
Вакцинація проти коронавірусу є добровільною. Але є закон України про захист населення від інфекційних хвороб, де при ускладненні епідемічної ситуації за рішенням головного державного саніторного лікаря може проводитися щеплення за епід.показами. Тому враховуючи кількість летальних випадків, а також порушення роботи всіх організацій, підприємств через коронавірус, на сьогоднішній день питання вакцинації є питанням безпеки держави. Оскільки жодна країна світу не вигадала інший спосіб зупити пандемію, як проводити масову вакцинацію населення. Якщо люди будуть вперто відмовлятись вакцинуватись, то ми ніколи не вийдемо з “червоних” зон, і будемо переходити з одних обмежувальних заходів до інших.

Яка вакцина у Львівській області є найбільш затребуваною?
Бренд Pfizer свою справу виконує. Більшість людей у області хотіли, хочуть вакцинуватися саме цією вакциною.

Зазначимо, що вакцина Pfizer дозволена до вакцинації як вагітним жінкам, так і годуючим мамам, а також дітям віком від 12 років.

Чи можна робити щеплення від коронавірусу вакцинами різних виробників?
Коли тільки починалась вакцинація, то були рекомендації, що перша і друга доза робиться тією самою вакциною. Потім стало відомо, що є дві американські вакцини – Moderna i Pfizer, які є однакові за механізмом виготовлення і вони є взаємозамінні, якщо немає одної чи другої вакцини. Коли тривали клінічні випробування у багатьох країнах, то стало зрозуміло, що якщо людина мала першу дозу AstraZeneca, після чого спостерігалася важка реакція чи ускладення на організм, то абсолютно безпечно другу дозу такій людині робити іншою вакциною – Pfizer або Moderna. Вакцину CoronaVac наразі не комбінують з іншими вакцинами, адже вона легше переноситься й не дає несприятливих подій після імунізації.

Чому в більшості Європейських країн вакцина CoronaVac не затверджена до використання, а Україна й досі щепить нею, зачиняючи таким чином українцям двері і роблячи їх невиїзними?
Особисто я довіряю вакцині CoronaVac. Чому? Тому що технологія її виготовлення є зрозумілою. Багато людей, які бояться чи не довіряють вакцинам, але вакцинуються, то обирають CoronaVac, адже вона легко переноситься.
Щодо визнання іншими країнами…Є комерція, є менеджмент, є певні речі, чому одні визнають, а інші ні…
За спостереженнями по визначеності напруженості антитіл після вакцинації, CoronaVac прекрасно себе рекомендує. Проте людина вакцинується не для того щоб поїхати за кордон, а для того щоб бути здоровою і захистити себе від коронавірусу, а решта це економічні моменти.

Люди, які провакцинувались, можуть в майбутньому бути безплідними?
Наразі ще ніхто з провакцинованих не скаржився на те, що в нього порушилась ериктильна функція чи непліддя.
Вчені багатьох країн працюють над цими проблемами. На сьогоднішній день є заява Ізраїлю, щодо непліддя у чоловіків – власне хвороба COVID-19 чим важче перебігає, тим більше ризиків у чоловіків стосовно виникнення непліддя. У той же час, оскільки жодна з вакцин не є живою з тих яка використовується, відповідно вона в жодному випадку спричинити непліддя чи вплинути на процес вагітності не може.

Чи потрібно вакцинуватись, якщо вже перехворів на коронавірус?
Є рекомендації національної технічної групи експертів, які кажуть, що людина яка перехворіла може вакцинуватись відразу після одужання, але є умова – від початку хвороби повинно пройти не менше ніж 28 днів.
Досвід того, що люди хворіють вдруге, втретє, підтверджує те, що не формує перенесена хвороба достатнього імунітету. Вакцинація є універсальним способом захисту.

Чому в Україні популярний рух антивакцинаторів, і з чим пов’язана така недовіра до вакцинації?
Наразі недовіра до вакцинація залишається високою. Є релігійні організації, які категорично проти усіх щеплень, у тому числі коронавірусних, є організації які таким чином заробляють гроші на піар-акціях протидії вакцинації, є люди які просто бояться, оскільки історично ми звикли, що вакцина виробляється, випробовується майже 12 років. А зараз все відбувається вперше і дуже швидко. Є люди, які ще чекають, і спостерігають за людьми які вакцинувались, і вже потім приймають рішення. Також є люди які до сих пір не вірять в пандемію, думають, що це політичні ігри. Є громадяни, які вважають, що їх “пронесе” і вакцинуватись не потрібно.

Підробка сертифікатів про вакцинацію – нова корумпована схема в нашій країні
Ніхто з нас не в праві брати на себе відповідальність за життя іншої людини. Людина будучи не вакцинованою, але маючи сертифікат, відвідує масові заходи, громадські заклади, подорожує. Вона може інфікуватися, важко перехворіти, а може померти…Відповідно, як би не було того папірця, можливо б та людина таки почула і отримала одну чи дві дози вакцини і залишилася б живою. Я думаю, що жити з тим фактом, що саме ти зробив чи продав фальшиву довідку про вакцинацію, після чого життя людини обірвалося, найбільше покарання для підробника. Ніякі гроші, тюрма чи інші покарання так не спрацюють, якщо ти живеш з думками, що саме через тебе обірвалося людське життя.

Скільки людей на Львівщині хворіють штамом “Дельта”?
90% у Львівській області, можливо і 100%, хворіють штамом “Дельта”. Спочатку в області виявили 24 людини, потім 30. Ми скерували 30 зразків у Київ на підтвердження штаму “Дельта”, з 30/29 підтвердили..
Зрозуміло, що зараз це все є “Дельта” і нема сенсу проводити дослідження кожного. Крім того ми побачили, що змінилася клінічна картина – скоротився інкубаційний період методу контакту з хворим до появи перших клінічних симптомів. Скоротився час передавання вірусу, якщо раніше це 10-15 хвилин, то зараз 3-5 хв. Людина є довшезаразною для оточуючих. Більш бурхливо можуть проявлятися симптоми захворювання, нежить.
Більша частка серед хворих – діти. Станом на 23 жовтня 44 дитини перебувають на стаціонарному лікуванні, серед них є такі, які перебувають у реанімації.

Як діти переносять коронавірус? Чи можуть вони бути заразними?
Найменшій дитині, яка виділяла коронавірус і була у львівській лікарні, було до місяця часу. Є діти які переносять коронавірус як звичайну застуду – нежить, температура 37, і тим самим вони можуть заражати оточуючих.
Є частка дітей у яких хвороба проявляється із запаленням легень і мультизапальним, з важкими симпотамами – мультизапальним усіх органів.. Прицип той самий, що і з дорослими: чим більше людина має хворічних захворювань, тим більше важко перебігає випадок коли людина захворіє на коронавірус.

Головна епідеміологиня Львівщини зазначила, що станом на 23 жовтня вакцинують дітей віком старше 12 років, але не всіх, тільки тих, хто виїжджає за кордон, хто їде на проживання чи змагання, і тих дітей, які повернулися з-за кордону. Або вакцинують дітей віком від 12 років, які мають хронічні захворювання. Наразі є попит багатьох батьків, які хотіли б провакцинувати свої дітей.

Чи потрібна третя доза щеплення від Covid-19?
Станом на сьогодні багато країн проводять це в якості клінічних випробувань, вводячи бустерну дозу. В Україні поки що це питання розглядається. Швидше за все ми будемо мати цю бустерну дозу, для того щоб підтримувати рівень антитіл на захисному рівні, але невідомо коли це почнеться…Ідеально було б, якби 70% населення України провакцинувались, і тоді вже б вирішувалось коли саме: через пів року чи через рік часу.

Україну “накрило” четвертою хвилею коронавірусу, це вже пік чи все ще попереду?
Перша маленька хвиля була весною 2020. Друга вже більша хвиля восени 2020. Весна 2021 показала нам ще більшу хвилю, а тепер ми дуже стрімко заходимо наверх – до весни 2021 ми ще не дійшли, але минулорічну осінь вже перейшли. З кожним днем захворюваність зростає, і на жаль, ми будемо мати більше хворих ніж весною цього року.
Навряд чи до новорічних свят захворюваність спаде, все залежить від того як люди будуть вакцинуватись, дотримуватись рекомендованих заходів, особливо на релігійних святах. Наша задача – вижити, і вийти з пандемії з мінімальними втратами. Поки всі люди не будуть мати захист – антитіл, до тих пір буде “гуляти” коронавірус між людьми.

Чи загрожує Львівській області найближчим часом “червона” зона?
Так, Львівщина може опинитися у “червоній” зоні вже у понеділок 25 жовтня. Станом на сьогоднішній ранок 23 жовтня по показникам постанови Кабінету міністрів України область за двома критеріями підпадає під ризик – це частка виявлених позитивних результатів на коронавірус, і завантаженість ліжок призначених під Covid-19. Львівщина вже три доби за критеріями відповідає “червоній” зоні.

Зазначимо, 18 жовтня Львів посилив карантинні обмеження. Об’єктам торгівлі, перукарням, салонам краси і ТРЦ дозволили працювати за умови вакцинації персоналу або наявності негативних ПЛР-тестів.
Санітарна лікарка Львівщини Наталія Тімко-Іванченко зазначила, що це зробили не для того щоб знизити кількість хворих, а для того щоб не допустити стрімкого збільшення кількості хворих.