5564«Впродовж минулого і цього тижнів громади Львівщини формували пакети документів і почали їх подавати для укладення угод з «Нафтогаз Трейдинг». Потрібно мінімум тиждень для того, щоб громади Львівщини могли підписати нові угоди і відновити газопостачання в бюджетних організаціях.

Про це в «Інтерв’ю на Першому Західному» повідомив перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик.

Зокрема, відповідаючи на запитання, чи у приміщенні Львівської облради та ОДА вже включили тепло, Андрій Годик сказав, що ще ні, але температура така, яка дозволяє бути ще без опалення.

За його словами, висока ціна, яка зараз сформована на українському ринку за газ не лише українська проблема, а й Європи і є одним з інструментів тиску Росії на країни цього регіону, в тому числі і на Україну.

«Але ми повинні спільними зусиллями: і держава, і органи місцевого самоврядування вийти гідно з цієї ситуації і забезпечити подачу тепла», – сказав він.

Це проблема кожного регіону, в тому числі по вирівнюванню бюджету – мають бути внесені зміни в обласні бюджети щодо витрат на енергоносії.

Відповідаючи на запитання, про те, що багато громад Львівщини не хочуть платити запропоновану їм ціну – 16,5 грн за метр кубічний, Андрій Годик відповів, що їх більше бентежить сама процедура переходу, зокрема організаційні питання в частині розірвання угоди та контрактування газу з новим постачальником, яким є «Нафтогаз Трейдинг».

«Газ є, єдина проблема з контрактуванням газу і балансуванням бюджетів», – наголосив він.

Перший заступник голови Львівської ОДА повідомив, що впродовж минулого і цього тижнів громади Львівщини формували пакети документів і почали їх подавати для укладення угод з «Нафтогаз Трейдинг».

Однак, за словами Андрія Годика, Закон України про публічні закупівлі навіть по переговорній процедурі визначає певні часові рамки, в межах яких можуть бути укладені певні угоди – це мінімум п’ять-сім днів з моменту досягнення згоди за усіма умовами.

«Це певний проміжок часу, який потрібно пройти громадам, щоб відновити газопостачання», – наголосив він.