5567У Першому медичному об’єднанні Львова за шість днів пересадили сім органів: серце, печінку, а також п’ять нирок – дві родинні і ще три від двох посмертних донорів.

А щоб встигнути довести серце з Івано-Франківська вчора медики спільно з Національною поліцією України розгорнули ціну спецоперацію: через погодні умови серце везли не вертольотом, як планували, а машиною.

Про це повідомляють на фейсбук-сторінці Першого територіального медичного об’єднання міста Львова.

Донором стала 52-річна жінка, яка в Івано-Франківській обласній лікарні помирала від інсульту. На жаль, медицина в її випадку виявляється безсилою. Рідні жінки – чоловік і діти – вирішили дати шанс на життя іншим людям і підписали згоду на донорство.

Відповідно до рішення Єдиної інформаційної системи трансплантації, одну нирку отримала реципієнт «лікарні донора» – 30-річна жінка, колишня військова, мама двох дітей, нирки з ладу якої вивів коронавірус.

Другу нирку, а також серце і печінку система віддає пацієнтам, що у місті Львові.

«Команди лікарів терміново виїхала до Івано-Франківська. Нирку допомогли пересадити у Івано-франківській обласній лікарні, інші органи – забрали до Львова», – йдеться у повідомленні.

Нирку і печінку мали везти автівками, час «життя» органа поза тілом це дозволяє, а серце –вертольотом, адже у кардіохірургів після вилучення є лише три години, щоб воно забилося у грудях реципієнта. Такий був план у медиків. От тільки в нього втрутилася погода.

Перед операцією стає відомо: вертоліт не прилетить. Вибір – або відмовитися від серця, якого в реанімації чекав 67-річний чоловік після трьох інфарктів, або спробувати довезти машиною – 130 км в сніг і ожеледицю. Звісно, медики обрали другий варіант.

«1 год 40 хв зайняла дорога в автівці патрульних. Опинившись у нашій лікарні, трансплантологи мали лише годину на порятунок чоловіка. І їм це вдалося. По завершенню операції у грудях 67- річного Ярослава билося нове і здорове серце. Після трьох інфарктів його власний орган уже був не життєздатним. Чоловік перебував в реанімації», – йдеться у повідомленні.

Слідом за серцем, автівки Національної поліції України під звуки сирен привезли донорську печінку. Її отримала 27-річна львів’янка Мар’яна.

«Про діагноз – цироз печінки – дізналася близько п’яти років тому. Мар’яна каже: єдине про що мріє – після одужання особисто подякувати родині донора й обійняти їх, адже вони відтепер для неї як сім’я», – повідомили в медустанові.

Також нирку вчора пересадили 38-річному Вадиму із Хмельницького. Зазначають, що понад вісім років чоловік страждав на гломерулонефрит. Від цієї хвороби помер його батько. На гемодіалізі Вадим вже рік та сім місяців.

«Вже двічі за цей час їм телефонували і говорили, що є нирка, але зрештою донорський орган не підходив. Проте вони із дружиною вірили: третій дзвінок виявиться щасливим», – йдеться у повідомленні.

Медики та рядні дякують родичам донорів, які погодилися допомогти їм у порятунку життів.