1 98765568400Прем'єр оточив себе людьми одіозних львівських бізнесменів - братів Дубневичів. Один з них - Лозинський - попався на корупційній оборудці. Єдине питання: чи добереться НАБУ до глави правлячого кабінету?

Про це пише журналіст Орест Сохар. 

Сохар вказує, що Дубневичі - чи не найбагатші підприємці Львівщини. Коли вони стали депутатами, виявилось, що їх декларації разом налічують близько 180 сторінок.  

У минулому скликанні Ярослав Дубневич був головою комітету з питань транспорту, а його брат Богдан - член бюджетного комітету. Брати, як йдеться в розслідуванні НАБУ, вдало використовували владу для заробітку на залізниці. 

“У 2019-му свою владу в парламенті брати втратили. Та, схоже, не в Кабміні”, - зауважує Сохар. 

Заступник міністра Василь Лозинський, якого затримали НАБУ, упродовж багатьох років лояльно ставився до братів Дубневичів. 

“У Львові Лозинський очолював комісію з розподілу коштів Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) і саме за його керівництва територіальні округи Дубневичів отримували найбільше грошей. Це були сотні мільйонів гривень щороку. Шмигаль теж входив до комісії, що благословляла ці проєкти. Інші райони області отримували мізер”, - зазначає журналіст.

За його словами, затриманого чиновника, логічно, можна називати "людиною Дубневичів". 

Лозинського роками тягнув за собою у владу Шмигаль, пише Сохар. З 2012-го по 2014-й він був провідним спеціалістом, начальником відділу в управлінні Львівської ОДА, яке очолював Шмигаль. А коли у Шмигаля призначили міністром розвитку громад і територій, він “забрав” Лозинського у Київ та призначив своїм заступником.

Сохар зауважує, що Дубневичі останнім часом знову почали “пастися” на держзакупівлях. Наприклад, у січні 2023-го стало відомо, що "Укрзалізниця" за понад 80 млн грн закупить рейкові скріплення у "Корпорації КРТ", що належить братам Дубневичам. Саме на постачаннях "Укрзалізниці" брати Дубневичі й заробляли впродовж багатьох років. НАБУ заявляло, що брати розкрали десятки мільйонів гривень через значне завищення цін. 

“Якщо покопирсатися, то можна знайти ще пригорщу чиновників, що симпатизували Дубневичам і зростали разом зі Шмигалем: достатньо подивитися, хто входив до складу подібних комісій, що наділяли братів коштами. Навіщо премʼєр оточував себе цими людьми та чи пов'язано це з заробітками на закупівлях - запитання риторичне. Навіть сказаного вже достатньо, щоб Шмигаль пішов у відставку”, - підсумовує Сохар. 

Зазначимо, Лозинського затримали на хабарі в 400 тис. доларів, який пов'язаний з розподілом коштів на постачання генераторів. 

“Але це лише один випадок, скільки за роки роботи в уряді встиг "заробити" соратник Шмигаля, які ще схеми діяли - ще одне велике питання”, - додає журналіст.