1 64784678346378463Проєкти військового та подвійного призначення нещодавно представили науковці НУ "Львівська політехніка". Розробки було підтримано з обласного бюджету на умовах співфінансування з університетами та бізнесом.

"У час повномасштабної війни розуміємо, що наукові розробки мають бути прикладними і корисними для ЗСУ. Відповідно, регіональна влада затвердила на 2022 рік конкурс проєктів за напрямами військового та/або подвійного призначення. З-поміж 9 проєктів, які перемогли у конкурсі, 4 презентували на днях. Було розроблено прототипи безпілотника Alpha Strike, роботизованих наземних транспортних платформ "Пластун", універсальної мобільної роботизованої транспортної платформи для перевезення боєприпасів та спорядження, а також засіб для швидкого загоєння ран та відновлення шкіри, що вкрай важливо у польових умовах. З точки зору коефіцієнту корисної дії сума затрат просто мізерна в порівнянні з результатом, який ми отримали", - розповів директор департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда.

Інновації - це завжди елемент ризику. Тому приємно, коли результат перевершує твої очікування, додав керівник департаменту.

Комплектувальні матеріали для виготовлення пристроїв закупляють переважно за кордоном. Наукові команди розробників на місці розробляють прототипи пристроїв, тестують їх та вдосконалюють свої розробки під конкретний запит військових. Коли більш-менш робочий прототип готовий - переходять до його дрібносерійного виробництва (водночас процес удосконалення на цьому не зупиняється), а надметою є його масштабування в промислових масштабах. Львівський оборонний кластер може і повинен виробляти інноваційні речі.

Як можна допомогти?

Все дуже просто. Варто зайти на спільнокошт платформу і задонатити на дрібносерійне виробництво цих розробок: https://startera.org.ua/aktyvni-proyekty/