1 612873628736827362873113Увазі клієнтів пропонують сьомий номер дайджесту – «Академія РІЕЛ».

У цьому випуску команда Корпорації Нерухомості РІЕЛ розповідає, що таке інженерні мережі, як вони здаються в експлуатацію, кому належить земля під будинком і прибудинкова територія.

 
RMelnik Large__295x320.jpeg
Генеральний директор КН РІЕЛ Ростислав Мельник

Вітаю, шановні клієнти!

Перед вами – сьомий номер видання «Академія РІЕЛ».

У ньому команда РІЕЛ, продовжує ділитися набутим досвідом, особливостями та нюансами ринку нерухомості, аби придбання житла чи комерційної нерухомості стало легкою та приємною подією у вашому житті.

Попереду ще багато роботи, нових звершень і викликів. Тож сміливо крокуємо вперед!

Тексти попередніх випусків видання завжди доступні на порталі riel.ua у розділі «Блог».

Дякую, що ви з нами!

Із повагою Генеральний директор КН РІЕЛ Ростислав Мельник.

ВСТУП

Якісні водопровідні та каналізаційні труби, справні електрична мережа та система опалення тощо – все це інженерні мережі, від яких залежить ваше комфортне проживання в новій квартирі.

vstyp Large__454x320.jpeg

ЖК «Шенген», м. Львів

Розуміння алгоритмів здачі внутрішніх і зовнішніх мереж збереже ваші гроші та нерви у разі купівлі нерухомості в недобросовісних забудовників. А як щодо землі під будинком і прибудинкової території? Чи задумувалися ви над питаннями, кому вони належать і чому це важливо знати?

Про те, як прийняти нерухомість із мінімальними ризиками й експлуатувати, розуміючи власні права та обов’язки, читайте в сьомому випуску видання «Академія РІЕЛ».

ЯКІ БУВАЮТЬ ІНЖЕНЕРНІ МЕРЕЖІ?

На етапі здачі нерухомості новобудова повинна бути підключена до систем, що забезпечують її повноцінне функціонування – зовнішніх і внутрішніх інженерних мереж.

network1 Large__286x320.jpeg

Електрощитова в ЖК «Містечко Підзамче», «Новий Форт», м. Львів

Системи, що безпосередньо використовуються в процесі тепло-, газо-, водопостачання і водовідведення (трубопроводи, каналізаційні мережі, тепломережі, газопроводи), і все, що забезпечує подачу ресурсів у будинок, розміщуючись за його межами, належить до зовнішніх мереж. Внутрішні ж мережі – це всі комунікаційні системи всередині будинку: водопровід, каналізація, опалення, вентиляція та кондиціонування повітря, слабкострумові системи, електрообладнання й електропостачання тощо.

ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ

Найважливішою інженерною мережею є електропостачання. Стабільне функціонування системи електропостачання буде запорукою безперебійної роботи всіх інших мереж.

network2 Large__224x320.jpeg

Процес підключення інженерних мереж у ЖК Ok’Land, м. Київ

ВОДОПОСТАЧАННЯ

Система постачання води призначена для подачі води на питні, господарсько-побутові, протипожежні та інші потреби. Проєктування системи будинку відбувається з урахуванням усіх потреб і навантажень на водоспоживання, а також з урахуванням особливостей району: чи є можливість підключення до централізованого водопроводу, а якщо ні – то виникає потреба в необхідності створення автономного водопостачання, тобто буріння свердловин.

САНТЕХНІЧНІ МЕРЕЖІ ТА КАНАЛІЗАЦІЯ

Комплекс обладнання, споруд і мереж, що призначений для прийому, відведення, очищення та знезараження забруднених стічних вод, називається каналізаційною мережею. Проєктуючи каналізаційні комунікації, особливу увагу треба звернути на вимоги екологічності, безпеки, зручності та простоти в експлуатації.

ГАЗОПОСТАЧАННЯ

Мережі внутрішнього газопостачання – це газові мережі від місця приєднання об’єкта до газових приладів (пристроїв) включно або до системи газопостачання третіх осіб (замовників, споживачів).

gaz Large__344x320.jpeg

Шафовий газорозподільний пункт у ЖК «Ярославенка», м. Львів

До системи газопостачання підключається кухонна плита, побутовий котел чи камін. Ця система потребує високих вимог безпеки, тому для підключення до неї необхідно отримати спеціальні дозволи від газової служби.

ОПАЛЕННЯ

Система опалення відіграє одну з основних ролей у забезпеченні комфортного проживання мешканців будинку.

Види опалення:

  • централізоване – тепло виробляється переважно в центральних котельнях, що забезпечують його подачу до кількох будинків або навіть до цілих житлових районів. У цьому вигляді тепло постійно циркулює від помешкань до котла, обігріваючи приміщення через нагрівальні прилади;
  • автономне – один із найефективніших видів опалення для багатоквартирних будинків або груп будинків. Передбачає встановлення індивідуальної котельні для одного або кількох будинків, через близьке розміщення якої зменшуються тепловтрати, а відповідно, збільшується економія енергії;
  • індивідуальне – переважає в приватних будинках або у квартирах, що не підключені до централізованого теплопостачання. Зазвичай у квартирі або будинку встановлюється індивідуальний котел, що забезпечує нагрів теплоносія та подачу тепла в приміщення через нагрівальні пристрої.

ВЕНТИЛЯЦІЯ ТА КОНДИЦІОНУВАННЯ

Основним завданням комплексу систем кондиціонування та вентиляції є забезпечення чистоти і правильних параметрів повітряного середовища.

ventilation Large__369x320.jpeg

Система вентиляції в ЖК «Велика Британія», м. Львів

Отже, будь-яка інженерна мережа, її якісне проєктування та монтаж створюють комфорт для життєдіяльності мешканців будинку.

АЛГОРИТМ ЗДАЧІ ЗОВНІШНІХ І ВНУТРІШНІХ МЕРЕЖ

Світло, вода, каналізація – як відбувається здача зовнішніх мереж?

Технічні умови – один з основних документів, на підставі якого відбувається проєктування майбутнього будинку. Це комплекс вимог до інженерного забезпечення об’єкта, що повинні відповідати його розрахунковим параметрам. 

Простішими словами, технічні умови визначають можливості підключення конкретного об’єкта до тієї чи іншої мережі (теплопостачання, електромереж, каналізації тощо).

RCity Large__428x320.jpeg

ЖК Riel City, м. Львів

Забудовник повинен отримати технічні умови в усіх компаній, послугами яких має бути забезпечена новобудова. 

А далі, вже після завершення всіх етапів проєктування та будівництва, розпочинається процес підключення до мереж, що є одним із найскладніших етапів завершення будівництва, оскільки компанії-постачальники послуги повинні прийняти всі мережі та перевірити їх на відповідність затвердженому проєкту. 

Після проходження усіх погоджень і перевірок за відсутності недоліків відбувається здача в експлуатацію мереж.

Алгоритм здачі внутрішніх мереж

Перевірка відповідності внутрішніх мереж заявленим у проєктній документації характеристикам відбувається на етапі здачі будинку в експлуатацію, під час складання технічного паспорта – документа, що містить відомості щодо проведеної технічної інвентаризації об’єкта нерухомого майна.

Проте після здачі об’єкта в експлуатацію інвестори повинні і самостійно провести огляд квартири (або з допомогою відповідних спеціалістів) на предмет виявлення можливих дефектів, зокрема тих, що можуть стосуватися внутрішніх мереж. А вже після перевірки підписати акт приймання-передачі нерухомості.

КОМУ НАЛЕЖИТЬ ЗЕМЛЯ ПІД БУДИНКОМ І ПРИБУДИНКОВА ТЕРИТОРІЯ

Землі багатоквартирних будинків (відповідно до частини 1 статті 42 Земельного кодексу України) – це:

  • земля, на якій розміщено житловий будинок;
  • земля, на якій розташовані будівлі та споруди, що стосуються такого будинку;
  • прибудинкова територія.

Прибудинкова територія – територія навколо багатоквартирного будинку, визначена на підставі відповідної містобудівної та землевпорядної документації, в межах земельної ділянки, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди, що необхідна для обслуговування багатоквартирного будинку та задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників і наймачів (орендарів) квартир, а також нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

MPidzamche Large__480x269.jpeg

ЖК «Містечко Підзамче», «Вежа», м. Львів

Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир і нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Суб’єктами права постійного користування землями багатоквартирних будинків можуть бути підприємства, установи та організації, що перераховані у частині 2 статті 92 Земельного кодексу України. До таких суб’єктів належать:

• житлово-експлуатаційні організації або підприємства, установи та організації, що здійснюють безпосереднє управління цими будинками;

•співвласники багатоквартирного будинку (для обслуговування такого будинку та забезпечення потреб власників, наймачів квартир і нежитлових приміщень).

Погодження документації прибудинкової території може здійснюватися в порядку, визначеному органом місцевого самоврядування.

Суб’єкти, засновані на приватній або колективній власності, що здійснюють управління державними житловими будинками, права на отримання земельної ділянки у постійне користування не мають.

ВИСНОВКИ

Придбати нерухомість – справа не з легких. Проте ми впевнені: що більше потенційний інвестор знатиме про об’єкт будівництва, орієнтуватиметься в нюансах, буде проінформований про особисті права й обов’язки, то легше і простіше пройдуть усі етапи – від купівлі до підписання акта прийому-передачі нерухомості.

А найголовніше – зробити правильний вибір надійного забудовника.

 Корпорація Нерухомості РІЕЛ – команда професіоналів, яка понад 19 років будує найкраще для кожного з вас.

У наступному номері Корпорація Нерухомості РІЕЛ розкаже про те, які гарантійні зобов’язання надає забудовник на будинок/ЖК? Який термін їх дії? Що належить до житлової та нежитлової площі. Скільки часу потрібно, щоб перевести житло в комерційне приміщення? Скільки коштує переведення житлового об’єкта нерухомості в нежитловий?