1 7483647236482374623876483Часто шахраї зламують сторінки користувачів у соцмережах і починають просити гроші. Як відстежити афериста, що потрібно зберегти з листування та куди звертатися?

Якщо ви активний користувач соцмереж, будьте готові, що ваш номер телефону, будь-які фото, відео чи навіть документи не лише у вашому розпорядженні. Кожен крок у віртуальному світі може зацікавити не тільки друзів, знайомих і рекламників, а й зловмисників.

Шахраї часто вимагають гроші не у власника сторінки, а у його друзів. Вони пишуть від імені автора сторінки, розповідають жалісливу історію про біду і просять допомогти грошима. 

Як зазначає експерт з кібербезпеки Руслан Болгов, зараз мережа кишить такими повідомленнями. Він додав, що набагато легше вберегти себе від крадіжки, ніж потім розбиратися з інтернет-шахраями.

"По-перше, словосполучення двоетапна аутентифікація — це просто подвійний захист. Користувач встановлює двоетапну перевірку. Коли ви заходите на свою сторінку певного пристрою, то вам просто треба буде додатково ввести певний пароль. Це буде підтвердження через смс-повідомлення на ваш особистий телефон, або на ваш поштовий ящик", - пояснив фахівець.

Пароль для сторінок має бути складний, з використанням цифр, букв верхнього і нижнього реєстру. Для різних акаунтів він повинен бути різний і в ньому не повинно бути особистої інформації.

"Також ви можете знайти довірених осіб у соціальній мережі та встановити безпечне посилання на них. Якщо вашу сторінку зламають, ці люди зможуть підтвердити службі безпеки даної мережі, що дійсно це ви. А сторінкою володіють інші люди", - зазначив Болгов.

Ще один спосіб убезпечити себе – це прив'язати свій номер телефону до паспорту, оскільки шахраї часто купують потрібний їм номер, щоб заволодіти даними. Також не варто завантажувати та реєструватися в сумнівних програмах, і не вводити на таких сайтах своїх дані в графі про згоду на використання та обробку персональних даних.

Що робити, якщо ви стали жертвою інтернет-шахраїв

1 872641876428714681724

Необхідно звернутись до найближчого відділу поліції або зателефонувати 102. Зберіть інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень, посилання на сайт тощо.

Зверніться до адміністратора сайту з метою блокування сторінки шахрая, а також зателефонуйте в банк, через який було здійснено платіжні операції, повідомте, що переказ здійснено на картку шахрая.

Після притягнення винної особи до кримінальної відповідальності, ви можете звернутись до суду з вимогою відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Згідно із частиною першою статті 1212 Цивільного кодексу України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов’язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Тому дієвим способом захисту у разі, якщо ви перерахували кошти шахраям в інтернеті, може бути звернення до суду з позовом про повернення безпідставно набутих коштів до власника банківського рахунку, на який здійснено зарахування коштів.

В Україні діють багато шахраїв, які ошукують громадян. Зокрема, видаючи себе за інших осіб.

Ми не можемо проходити повз цього, тож, потребуємо вашої допомоги

На каналі StopRussia (https://t.me/+wXRpHruz8do1MThi) є боти, що можуть блокувати шахрайські ресурси. Детальніше ви можете ознайомитись з інструкцією за посиланням: (https://telegra.ph/StopRussiaChannel-ukr-03-04).

Також є завдання "блокування фальшивих акаунтів".

Долучайтесь до проєкту StopRussia (https://t.me/+wXRpHruz8do1MThi) та будьте в безпеці, користуючись Інтернетом.

1 762187462786276324